Deze Amerikaanse producent kweekt duurzame genetisch gemodificeerde zalm.

Het bedrijf AquaBounty kweekt de vis al sinds 1989. De soort zalm is een Atlantische zalm. Aan deze vis is het groeihormoon van een chinookzalm toegevoegd. De zalm wordt niet groter dan normaal maar is wel twee keer zo snel volgroeid, na anderhalf jaar is deze klaar om geslacht te worden.

Kilo voer = kilo vis

Mede door de genetische manipulatie verbruikt de vis vijfentwintig procent minder voedsel dan een normale kweekzalm.Voor elke kilo aan voer krijgt de vis een kilo lichaamsgewicht terug. Dit maakt het een efficiënt eiwitrijk product. Ter vergelijking: een kip heeft voor eenzelfde gewichtstoename twee kilo voer nodig.

Voordelen vs angst

De genetisch gemanipuleerde vis heeft veel voordelen, maar veel mensen zijn huiverig voor dit soort producten. Zij vinden dat dit proces grote risico’s met zich mee kan brengen. Stel bijvoorbeeld dat een zalm zou ontsnappen en zich zou mengen met de normale populatie. De kans hierop is echter ontzettend klein want de vissen worden gekweekt in zoetwaterbassins ver weg van de zee en zijn sowieso gesteriliseerd. De afgesloten omgeving zorgt er voor dat deze minder worden blootgesteld aan ziekteverwekkers of parasieten.

‘Fake Fish’

Eind 2015 besliste de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika dat de zalm verkocht mocht worden. Later volgde ook het Canadese ministerie van volksgezondheid. Op de verpakking hoeft niet te staan dat het gaat om een genetisch gemanipuleerde vis. Mede daardoor zijn er tegenstanders in Amerika die deze ‘fake fish’ uit de supermarkt willen weren. Zij vinden dat de FDA een programma moet maken dat regels voor labelen van transgeen voedsel aan banden legt.

Boterig, licht, sappig

De eerste oogst zalm is aan klanten in Canada verkocht. De marktprijs was tien euro per kilo. Het vlees is boterig, licht en sappig, net zoals bij een normale Atlantische zalm. Andere bedrijven die onderzoek doen naar transgene voedselproductie zijn blij dat de vis op de Canadese markt is. Nu is het aannemelijk dat de weg vrijer is voor transgene-veeteelt-producten. Het zal nog een tijd duren voordat deze zalm wereldwijd geaccepteerd is, maar misschien staat deze dan wel op ons toekomstige menu.

Foto credit: https://aquabounty.com/