Hoe ziet heelalpionier André Kuipers de toekomst van onze voedselketen?

André Kuipers is naast astronaut ook ambassadeur van de aarde. Zo is hij bezig met duurzame technologieën om de aarde en de mensheid gezond te maken en houden. Met twee verblijven in het internationale ruimtestation ISS heeft heelalpionier André Kuipers heel wat expertise over onze aarde en het leven erop vergaard. In de ruimte vloog hij 16 keer per dag rond de aarde en werd geconfronteerd met de gevolgen van onze voedselketen.

Tot op de millimeter

Satellieten zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. We gebruiken ze voor het samenstellen van het weerbericht en het uitzenden van televisieprogramma’s; zonder satellieten wordt navigeren en communiceren zelfs onmogelijk. Tegenwoordig kunnen satellieten op millimeterniveau zelfs verzakkingen of luchtvervuiling registreren.

Hervinden en verbinden  

Dankzij innovaties aan de satellieten is André enigszins hoopvol over de toekomst van de aarde: ‘Met nieuwe, duurzame technologieën wordt nu al het plastic uit de oceaan gehaald.’ Toch zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan niet mis: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. Om de verbinding met de aarde te herstellen, moeten we dus dringend anders - gematigder - consumeren door daadwerkelijk iets ‘terug te geven’ aan de natuur.

In het nieuwe magazine vindt je het volledige interview met Andre Kuipers!