Samenwerking @KLM en @Airbnb. Oude economie omarmt nieuwe. Sharing economy is here to stay. #trendreport2015

KLM gaat samenwerken met Airbnb. Klanten van de luchtvaartmaatschappij kunnen vanaf 2015 direct op de site van KLM alle adressen van de verhuursite boeken. Het ene bedrijf voorziet in de accommodatie, het andere in de reis ernaar toe.

Slapen in een vliegtuig

Als gimmick en start van de samenwerking plaatste KLM onlangs op de website van Airbnb een tot retro-appartement ingericht vliegtuig. Drie gelukkige winnaars mochten hier, gestationeerd op Schiphol Airport, een nachtje in verblijven.

De koppeling tussen Airbnb en KLM is niet de eerste waarbij de bijna 100-jarige luchtvaartmaatschappij samenwerkt met een bedrijf dat is ontstaan vanuit de sharing economy. Eerder sloeg KLM al de handen ineen met het particuliere vervoersbedrijf Uber. Niet in Nederland overigens. Via de site van KLM konden reizigers dankzij een module van Booking.com al langer direct een hotelkamer bij hun vliegticket boeken. Deze hotels zullen straks concurrentie krijgen van de kamers van Airbnb.

Disruptief handelen

De samenwerking tussen KLM en Airbnb is een duidelijk teken aan de wand dat traditionele bedrijven de toetreders uit de nieuwe deeleconomie aan het omarmen zijn. Hoe disruptief hun handelen soms ook is of lijkt.

Krijg je niet genoeg van trends en ontwikkelingen? Wil je weten wat de sharing economy precies is en wat je er mee kunt als food- of hospitalityonderneming? Vraag dan een gratis preview aan op het Food Inspiration Trendreport 2015!