Zen-Boeddhistische monnik Jeong Kwan vertaalt de lessen van Boeddha naar het eten dat zij maakt

Jeong Kwan heeft geen restaurant, geen klanten, geen kookboeken, geen koksopleiding, en geen ervaring in topkeukens. Deze Zen-Boeddhistische non vertaalt in haar klooster de lessen van Boeddha naar het eten dat zij maakt. Koken is voor haar een spirituele onderneming waarmee ze een filosofie uitdraagt waarin niet het verleden, maar het heden centraal staat.

Natuur met rust laten

De gerechten die zij maakt zijn veganistisch. De afstand tussen chef en ingrediënt moet volgens Jeoang zo kort mogelijk zijn, en de natuur moet zo veel mogelijk met rust gelaten worden. De positieve energie die zij in het cultiveren van haar eigen planten stopt proef je uiteindelijk terug in het eten, volgens haar filosofie.

Sojasaus = leven

Een simpel product dat de filosofie van Jeong volledig omvat is sojasaus. Het is het resultaat van een jarenlang proces van rijping, een complex spel tussen bacteriën, lucht, water, en zonlicht dat de uiteindelijke smaak van de saus bepaalt. In de kelders van het klooster liggen de vaten al decennia lang opgeslagen. “Sojasaus is eeuwig, het is het leven zelf”, aldus Jeong.