@VariatieKeuken en @WageningenUR tonen dat restaurants kunnen bijdragen aan meer groenteconsumptie.

Dat groenten gezond zijn, is algemeen bekend. Toch eet de gemiddelde Nederlander er niet genoeg van. Minder dan 5% van de bevolking eet de aanbevolen 250 gram groenten per dag. Chefs en restaurateurs kunnen hun gasten meer groenten laten eten wanneer ze de porties groenten op het bord vergroten en niet langer in schaaltjes als bijgerecht serveren, dat blijkt uit onderzoek.

Gasten aan meer groenten

Omdat we in Nederland steeds vaker uit eten gaan is er de vraag: kunnen restaurants ervoor zorgen dat hun gasten meer groenten gaan eten? Uit recent onderzoek van Variatie in de Keuken en de Universiteit van Wageningen blijkt dat dit kan. De conclusies zijn gebaseerd op metingen in drie restaurants. Gedurende drie maanden zijn er in totaal 4.000 borden gewogen en zijn er 1.800 enquêtes ingevuld.

Meten is weten

Verdeeld over twee groepen is het onderzoek uitgevoerd. Groep 1 kreeg 75 gram groente en een gebruikelijke hoeveelheid vis of vlees. Groep 2 kreeg een dubbele portie aan groente en 12,5% minder vlees. Bij terugkomst van de borden in de spoelkeuken zijn de restanten voedsel per soort gewogen. Wat de groente betreft hebben deelnemers uit de tweede onderzoeksgroep 31% meer groente op dan groep 1. Beide groepen waren tevreden over de hoeveelheid, ondanks dat groep 2 minder vlees kreeg dan groep 1. 

Conclusie onderzoek

Positieve gevolgen zijn er voor zowel de gasten als de restauranthouders. Wanneer restaurants de hoeveelheid groenten op het bord vergroten, wordt het voor de gasten makkelijker gemaakt om bij de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente per dag te komen. Dat is niet alleen gezond, maar draagt ook bij aan het milieu: de productie en verwerking van vlees kost namelijk 15 keer zoveel water en levert acht keer zoveel CO2-uitstoot ten opzichte van groente. Wat verder opvalt, is dat er meer groenten van het bord wordt gegeten, dan dat uit de schaaltjes wordt gehaald wanneer groente als bijgerecht wordt geserveerd.

Chefs die meer met groenten willen doen kunnen zich de hele maand juni aanmelden op de site van Variatie in de Keuken voor gratis advies over hoe zij de kennis uit het onderzoek kunnen toepassen in hun restaurant.