Lunch, diner of ontbijt. To go, to stay of to work @VineyardCompany. #trendreport2015 #ultraconvenience

De moderne consument is buiten de deur zowel zakelijk als privé op zoek naar snel, gezond en makkelijk eten. Ultra convenience is het sleutelwoord. Fast casual concepten met een goed en gezond aanbod hebben de toekomst. Nederland is ‘on the go’, we zijn steeds vaker onderweg en willen ook dan gezond en kwalitatief goed eten. Daarbij heeft ieder mens zijn of haar eigen ritme en eetmomenten. Ruime openingstijden zijn daarom belangrijk. Zet bovendien niet dat de lunchkaart tot 15.00 uur is, maar dat lunchgerechten de hele dag verkrijgbaar zijn.

To go, to work, to stay

Een nieuwe horecagelegenheid die hier goed op inspeelt is Vineyard.
Vineyard Food & Drinks is een multifunctioneel restaurant en (net)werklocatie, vanaf 7 uur ’s ochtends geopend, voor ontbijt, lunch en diner. Op deze nieuwe hotspot langs de A2 bij Utrecht vindt de zakelijke reiziger er bovendien werkplekken die gratis te gebruiken zijn. De 25 ‘tijdelijke kantoren’ zijn voorzien van oplaad- en aansluitpunten voor laptops en tablets en er is gratis highspeed wifi beschikbaar. Airprinten en scannen is eveneens kosteloos.

Oude ambacht met de technologie van nu

Vineyard is gevestigd in een voormalige ambachtsschool. De ambachten zijn teruggekeerd met de mogelijkheden en technologie van nu. In het pand vind je het kantoor van Vineyard, Vineyard Food & Drinks en Vineyard Catering. Er is bewust gekozen voor deze locatie, daar waar de doelgroep zich bevind. Vineyard Food & Drinks is een ideale plek voor de zakelijke reiziger, ZZP-er of flexwerker, maar ook voor omwonenden en omwerkenden. Directeur Jurgen van Wijngaarden: ‘Onze gasten zijn kritischer geworden. Belangrijk is nu: wat is de dichtstbijzijnde plek?
Waar vind ik beleving?
En waar krijg ik goede service én een gezond assortiment voor een acceptabele prijs?’

Open vibe

Op culinair gebied is er volop keus bij Vineyard. In het restaurant bevindt zich een open keuken waar alles vers wordt bereid. Er zijn take away maaltijden, belegde broodjes, verse pasta’s, salades, verse sappen en smoothies en pizza’s uit de grote steenoven. Doordat de productiekeuken van Vineyard Party Catering zich in hetzelfde gebouw bevindt krijgen het restaurant en de keuken een unieke vibe. Vineyard Food & Drinks fungeert als showroom voor het cateringbedrijf, een plek waar je Vineyard Party Catering en het ambacht dagelijks live kunt bekijken.

Slimme keuken

Vineyard Party Catering is een groot onderdeel van de totale onderneming. Hier worden dagelijks maaltijden klaargemaakt voor verschillende doeleinden zoals bruiloften, de opening van het nieuwe muziekpaleis TivoliVredenburg in Utrecht en feesten en partijen. Er is een compleet nieuwe keuken met efficiënte apparatuur en veel belangrijker nog, een zeer efficiënte routing voor de productie van begin tot eind. Er is niet gebouwd met de keukenapparatuur als uitgangspunt maar met het proces en optimale routing als vertrekpunt.

Naast de routing beschikt de keuken ook over slimme apparatuur. Er worden blastchillers gebruikt die kunnen koelen, vriezen en verwarmen. In de blastchiller kunnen er lage temperatuur bereidingen worden gedaan waarna de producten automatisch teruggekoeld worden of worden ingevroren. Dit gebeurt ‘s nachts.
Daarnaast wordt er gewerkt met de flexichef. Flexichef is een kantelbare braadslede waarin je kan koken, bakken, braden, stoven en desgewenst frituren.

Dit alles (behalve frituren) kan onder hoge druk (160 bar) waardoor de bereidingstijd tot 80% kan worden verkort. ‘Al die techniek gaat niet ten koste van de smaak,’ zegt Jurgen van Wijngaarden, ‘het draagt er juist aan bij’.

Staaltje techniek

De productiekeuken beschikt over nog veel meer efficiënte mogelijkheden zoals koelinstallaties met een warmtewisselaar. De warmte die de koelinstallatie afgeeft wordt gebruikt om koud water op te warmen tot 50 graden Celsius in de boiler.
Ook zijn de koelinstallaties uitgevoerd met elektronisch gestuurde condensors die ervoor zorgen dat de ventilatoren niet meer toeren maken dan strikt noodzakelijk. Hierdoor wordt veel energie bespaart. Een andere manier waarop energie wordt bespaard is door de inductiekookplaat. De inductiekookplaat geeft geen restwarmte af waardoor de warme keuken niet terug gekoeld hoeft te worden. 

Facts & figures

• 2.000m2 bedrijfsoppervlakte
• 100 personen op de loonlijst
• 2014 geopend
• 100 couverts (Vineyard Food & Drinks)
• 25 werkplekken voor flexwerkers
• 1,5 miljoen euro investering keuken en kantoor
• 0.5 miljoen euro investering horeca
• 800m2 keuken
• 450m2 horeca

High traffic 

Nederland is een logistiek knooppunt binnen de wereld en Europa. Binnen onze landsgrenzen leggen miljoenen forenzen per auto of trein hun vaste dagelijkse traject af. Tel daarbij dat steeds meer werknemers op een flexibele manier buiten het kantoor werken en het groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel. Steeds vaker wordt er niet meer thuis of in de traditionele out of home adressen in stadscentra gegeten en gedronken, maar onderweg.