Weg met waste dankzij Bag&Buy: de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Enthousiast? Crowdfund mee!

We horen het niet voor het eerst; we produceren samen teveel afval. Tegen alle berichten in blijven we onze kop in het zand steken. Tijd om wakker te worden want vanzelf lost dit probleem zich niet op. Het Ministerie van Infrastructuur en milieu wil afval voorkomen en dat wat toch ontstaat beter te scheiden en recyclen. Het aller begin is moeilijk, maar misschien helpt dit artikel je een stapje in de juiste richting!

Bag&Buy

Het is tijd voor een verpakkingsvrije winkel volgens Wim van Dijk. Zijn die er dan nog niet hoor ik je denken? Gek genoeg is Van Dijk de eerste Nederlander met dit initiatief. Bag&Buy; zo gaat de volledig verpakkingsvrije winkel heten. In het begin van de zomer van 2015 zal, met een beetje geluk, de eerste winkel in Nederland openen. Maar dit kan alleen werkelijkheid worden wanneer Nederland mee investeert op het crowdfundingsplatform doorgaan.nl. De eerste winkel opent in de hoofdstad van de provincie die Bag&Buy het meeste steunt. Van Dijk: "Het is mijn ambitie om dit concept uiteindelijk in alle steden van Nederland te realiseren."

Assortiment

Bij Bag&Buy bepaal je zelf hoeveel je van een product wilt aanschaffen. Gewoon dingen uitproberen zonder meteen een bepaalde hoeveelheid te hoeven kopen. Ze bieden droge producten zoals zaden, pitten, noten, gedroogd fruit maar ook specerijen, rijst, pasta, vers uit de streek, azijn en wijn. De producten zullen zoveel mogelijk uit bakken, dispensers, kruiken en vaten worden verkocht. "We besparen samen op materialen door de hele keten heen. Natuurlijk is er uiteindelijk een verpakking nodig, maar dan gebruiken we een biologisch afbreekbaar zakje dat in de gft-bak kan of je brengt je eigen fles of pot mee."