Nederlandse hoteliers zijn positief over de komende bedrijfsjaren. The new normal doet zijn intrede.

Het optimisme op de Nederlandse hotelmarkt neemt toe. Desondanks weten hoteliers dat de pieken uit het eerste decennium van deze eeuw voorlopig niet meer gehaald gaan worden. Onder ‘the new normal’ in de Nederlandse hotellerie gaat het allemaal best wel oké. Zo blijkt uit de cijfers en trends die onderzoeksbureau Horwath HTL voorschotelt in het jaarrapport HOSTA 2014. 

Stabilisatie
De bezettingsgraad van de Nederlandse drie-, vier- en vijfsterrenhotels is in 2013 gestegen tot 67,8% (tegen 66,7% in 2012). De bezettingsgraad schommelt nu al een aantal jaar rond de 67%. Voor hoteliers is er sprake van ‘the new normal’; de nieuwe realiteit waarmee gewerkt wordt. Na de sterke dalingen in 2003 en 2009 verwachten de meeste hoteliers dat de hoogtepunten uit het vorige decennium, met gemiddelde bezettingsgraden tegen de 80%, niet meer bereikt worden. Alleen in Amsterdam blijkt in de nieuwe tijdsgeest een bezettingsgraad van bijna 80% mogelijk.

De gemiddelde kamerprijs van Nederlandse hotels stabiliseert zich eveneens op een nieuw niveau. Waar in de periode 2000-2007 de prijs voor een hotelkamer nog pieken boven de 110 euro vertoonde, daalde deze in 2010 tot 92 euro. De afgelopen drie jaar schommelt het overnachtingsbedrag voor een kamer in een hotel rond 97 euro. Ook in Amsterdam ligt de gemiddelde kamerprijs de afgelopen jaren op een lager niveau: circa 117 euro, tegen 140 euro in 2007.

Gelijk bedrijfsresultaat
Door de lagere bezettingsgraden en kamerprijzen is de gemiddelde omzet per kamer gedaald. Het bedrijfsresultaat, uitgedrukt als percentage van de omzet, blijkt alleen nauwelijks te zijn gedaald. In 2007 was het bedrijfsresultaat gemiddeld 36% van de omzet. In 2009, op het hoogtepunt van de crisis, lag het percentage op 31%. In 2011 lag het niveau van het bedrijfsresultaat weer op 36%, en ook het afgelopen jaar werd een winstpercentage van ruim 37% gerealiseerd.

Horizon
‘The new normal’ in de wereldeconomie en de hotellerie geldt niet voor onbepaalde tijd, menen de onderzoekers. Diverse signalen geven volgens hen aan dat het einde van deze periode in zicht kan komen. Ruim de helft van de ondervraagde hoteliers verwacht dat dit jaar de bezettingsgraad en de kamerprijs hoger uitkomt dan in 2013. Voor 2015 worden de verwachtingen over deze belangrijke hotelstatistieken nog positiever ingeschat.