De zorg ontmoette haar hospitality-kant tijdens de Health & Care Day 2015. Bekijk hier de terugblik #HCday15

Voor de derde keer organiseerde Food Inspiration in samenwerking met Skipr en Zorgnetwerk de Health & Care Day. Hét inspiratie-event voor beslissers in de zorg. De Health & Care Day was in 2015 groter dan ooit tevoren. 
 

Lucien Engelen – Reshape Center for Innovation, Radboud UMC

De Health & Care Day begint meteen sterk met keynote speaker Lucien Engelen. Lucien vertelt over de nieuwe rol van de patiënt. ‘Voor veel tests en metingen is het niet langer nodig dat we naar de dokter of het ziekenhuis gaan, dit kan gewoon thuis. We beginnen met wearables zoals horloges, maar gaan naar insideables; apparaten die in mensen zitten. De technologie verandert gigantisch snel. De techniek van vandaag is overmorgen verouderd. De shift die de zorgsector gaat doormaken moet niet voor de patiënt zijn, maar samen met de patiënt. Die patiënt is klaar voor de shift, maar zijn wij dat wel, als zorgprofessionals?'

Jan Valkenborgh – Daelzicht

Als lid van de raad van bestuur van Daelzicht, vertelt Jan Valkenborgh over strategie, leiderschap en management. Volgens hem verliest de zorgsector soms de verbinding met de samenleving uit het oog. ‘Stap voor stap moeten we leren samen het verschil te maken. Stop met strategieën schrijven, werk met waarden. Er is behoefte aan een nieuw realisme. Klassiek leren verandert in digitaal leren. Individueel leren verandert in samen leren. Docenten worden experts op werkplekken. Groot denken is klein beginnen.’

Dominique Vijverberg – Stichting IZZ

‘Medewerkers zijn meer dan ooit betrokken bij de organisatie waar ze werken’, zegt Dominique Vijverberg. ‘Er is een verschuiving in de actieve betrokkenheid en dat is terug te zien in de tevredenheid van medewerkers. De relatie met leidinggevenden en het samenwerken binnen teams zijn het belangrijkst om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen.’

Anja Schouten – Zorgbalans

Anja Schouten is voorzitter van de raad van bestuur bij Zorgbalans. Als zorgmanager van het jaar 2015 spreekt zij over quality of life. ‘We moeten samen het verschil gaan maken in de zorg. Nu moet een patiënt zich aanpassen aan de ritmes van de zorgprofessionals waarvan de nodig is. Hier moeten we mee stoppen. Kunnen we schema’s zo maken dat wij ons richten op de levens die de patiënten leiden?’

Yuri van Geest – Singularity University

Deze professionele innovator houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, DNA en robotics en spreekt over de toekomst van innovaties op dit gebied binnen de zorg. ‘Software neemt in de toekomst taken over van artsen. Via huidcellen kunnen stamcellen ontwikkeld worden die het brein beïnvloeden en zo autisme, Alzheimer, kanker et cetera kunnen genezen. 80% van de bestaande banen in de zorg verdwijnt door kunstmatige intelligentie in de komende 20 jaar. Maar door de nieuwe technologie worden ook nieuwe banen ontwikkeld. Software heeft de toekomst.’

Loek Winter –MC groep, Slotervaart Ziekenhuis

‘49% van de patiënten vindt het moeilijk om te kiezen welke zorginstelling bij hen past’, vertelt Loek Winter. ‘Door de recessie is er een krimp geweest in de zorgsector; mensen gaan later naar de dokter vanwege het hogere eigen risico. Maar zoals de files weer toenemen, rukt ook de zorgsector weer op. Groter dan ooit zijn de focusklinieken. Geen privéklinieken en grote ziekenhuizen meer, maar klinieken die zich specificeren in hun kwaliteiten. Mensen gaan reizen in ruil voor kwaliteit van zorg. De consument zal de zorgsector opschudden en doet dit met zijn smartphone in de rechterhand. Patiënten worden cliënten en worden weer eigenaar van hun zorg.’

Marc Herremans –To Walk Again Foundation

De bekendste triatleet van België sluit de Health & Care Day af met zijn inspirerend levensverhaal. Zijn wijze les: ‘Elke tegenslag is een kans om terug te vechten...’

 

#HCDAY15 op Twitter

 

 

 

 

Laat je driewekelijks inspireren door trends en inspiratie uit de food & hospitality sector en word gratis abonnee van Food Inspiration Magazine.