We zijn dagelijks omringd met beelden van eten. Waarom kunnen we ze niet weerstaan?

We zijn dagelijks omringd met beelden van smakelijk en aantrekkelijk eten op tv-reclames, billboards, in tijdschriften en overal waar we gaan. Waarom kunnen we ze niet weerstaan? Door welke elementen loopt het water ons in de mond? Hoe verloopt dit psychologisch proces? Dit is wat neuromarketeers proberen te achterhalen. We zien meer en meer bedrijven zich toespitsen op neuromarketing, dat de instrumenten van de neurowetenschappen gebruikt om onze keuzes en voorkeuren te bepalen. 

Neuromarketeers willen dat we emotioneel worden

In plaats van enkel rationele en functionele informatie te geven, gebruiken ze technieken om ons positief te laten voelen. Ze doen dit door hun merk te verbinden aan fundamentele menselijke motivaties zoals verbondenheid en zelfontplooiing. Deze motivaties verschillen met leeftijdsgroepen. In de marketing naar kinderen is plezier en geluk belangrijk, voor tieners op weg naar populariteit en ‘coolness’ is social media heel effectief. Volwassenen worden geprikkeld door sexy beelden of luxueuze en ontspannende plekjes. Maar er is één motivator die alle leeftijdsgroepen doorkruist: humor.

Serieuze zaak

Humor in reclame grijpt de aandacht van het publiek in de richting van het bericht en kan de advertentie sympathieker te maken. Het moet wel verstandig worden gebruikt, afhankelijk van het product. Uit onderzoek blijkt dat humor niet werkt voor dure en duurzame producten met een hoge verbondenheid. Het werkt daarentegen wonderwel voor niet-duurzame producten met laag verbondenheidsgevoel zoals snacks, kauwgom, frisdranken en dergelijke.

Herinneringen creëren

Bij humor moet eveneens rekening houden met de doelgroep. Perceptie van humor verschilt van persoon tot persoon, van cultuur tot cultuur en geslacht tot geslacht. Mannen maken meer kans om te genieten van agressieve vormen van humor, terwijl vrouwen zich aangetrokken voelen tot onzinnige humor. Als je met die factoren rekening houdt, dan is de kans groot dat de viewers dit zullen herinneren waardoor hun wens naar dat specifieke product verhoogt.