Waarom eten we wat we eten?

Een heerlijk geurend en knisperend stuk desembrood dat net uit de oven komt doet ons het water in de mond lopen. En laat ons vaak verzadigd achter. Na een slappe hamburger vraagt ons lichaam al vrij snel weer om voedingsstoffen. Dit eetgedrag is het gevolg van zogenoemde metabole en sensorische processen. Maar ook onze cognitie speelt een rol.

Metabolisme

Ons metabolisme zet voedsel in het lichaam om in energie en uit zich als gevoelens van honger en verzadiging. De metabole processen spelen zich vooral af in onze maag en darmen en hebben te maken met verschillende hormonen die de eetlust reguleren.

Eiwitten

Eiwitten verzadigen - in vergelijking met koolhydraten en vetten - het sterkst. Uit onderzoek van The American Journal of Clinical Nutrition blijkt dat consumenten de inname van energie na een eiwitrijke maaltijd onbewust beperken. Studies tonen aan dat eiwitten mogelijk de aanmaak van ghreline - een hormoon dat hongerig maakt - onderdrukken. Ook de aanmaak van hormonen die het glucosegehalte doen stijgen (GLP-1 en cholecystokinine) wordt door eiwitten geremd, waardoor een langer verzadigd gevoel ontstaat. Een eetpatroon met veel eiwitten zet daarbij de stofwisseling een tandje hoger omdat het lichaam meer energie nodig heeft voor het verteren van proteïnen dan voor de vertering van vetten en koolhydraten. 

Koolhydraten

Koolhydraten - ook wel suikers of sachariden genoemd - liggen qua mate van verzadiging precies in tussen eiwitten en vetten. Over het algemeen zorgen maaltijden met veel koolhydraten voor een snelle verzadiging. Na de vertering komen de koolhydraten voornamelijk als glucose in het bloed. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten uit gebakken aardappelen, witbrood, koek enzovoorts laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen, waardoor je snel weer honger krijgt. Koolhydraten uit peulvruchten, fruit en gekookte aardappelen doen juist het tegenovergestelde. 

Hoe suiker je brein gijzelt

Over suiker is de laatste tijd een grote discussie gaande. Het zou een verslavende werking hebben. Maar wat gebeurt er nou precies wanneer suiker je hersenen bereikt? We stuitten op een interessante TEDTalk, waarin neurowetenschapper Nicole Avena uitlegt waarom we onze suikerconsumptie drastisch moeten verminderen.