Hoe ga je om met het hectische leven en de mentale druk in de horeca?

Mens sana in corpore sano, oftewel: een gezonde geest in een gezond lichaam. Omdat de horecawereld vaak een bikkelharde wereld is waarin enkel de beste prestaties tellen, wordt het voor iedereen uit het team cruciaal om de feelgood te kunnen bewaren. Hoe omgaan met het hectische leven en de mentale druk?

Teammomenten inplannen

De sfeer in het team is een maker of een kraker, ook in horeca. Als ondernemer heb je veel mogelijkheden om de teamspirit aan te wakkeren. Een gezellige seizoenafsluiting met collega’s hoort er gewoonweg bij. Een hapje eten en kennis maken met die collega die anders nooit in je shift werkt, terwijl je ondertussen een woordje uitleg krijgt van de bartender, sommelier of chef in kwestie - meteen educatief verantwoord.

Talentenpoel

Veel ondernemers betalen met de glimlach opleidingen voor hun personeel: dat kan gaan van ‘hoe tap ik het perfecte biertje?’ over ‘hoe ga ik om met lastige gasten?’ tot ‘welke cocktails kan ik maken met behulp van dry gin?’. Zo krijgen medewerkers een platform aangereikt om hun professionele talenten te ontwikkelen. Op die manier investeert een ondernemer mee in de ontwikkeling van zijn mensen.

Van fooi naar familiegevoel

Doen de medewerkers het goed, wordt dat meestal ook snel opgemerkt door de gasten. Krijgt iemand een fooi, dan zijn er drie opties: of de fooi gaat naar de eigenaar van de zaak, of de fooi is bestemd voor wie het bedrag oorspronkelijk ontving, of anderzijds wordt de fooi opgespaard voor de hele groep op een later tijdstip. In dat geval kan het later in een teambuilding geïnvesteerd worden. Dat familiegevoel lijkt misschien een te verwaarlozen onderdeel in je bedrijfsvoering, maar uiteindelijk is het perfect logisch dat een ondernemer aandacht besteedt aan zijn medewerkers. Zij dragen de filosofie van de zaak uit naar buiten en hij of zij beseft hoe belangrijk het is om vervangbaar te zijn in de zaak.

Wie in de horeca succesvol wil zijn, heeft psychologie nodig. Hoe je dat doet?