De wereldbevolking groeit, een voedselramp op de loer; kiezen we voor het lab of laten we voedsel verloren gaan?

Dwalend door de gangpaden van de supermarkt. Dat is hoe we tegenwoordig op jacht zijn naar ons voedsel. Makkelijk is het niet, want met twintig soorten vleeswaren en vijftig soorten wijn in de schappen is de keuze niet snel gemaakt. Onze welvaart neemt toe, net als de wereldbevolking. Een groot probleem, want met 9 miljard bewoners over 25 jaar en een wereldvoedselramp op de loer, komt de agrarische sector voor misschien wel de grootste uitdaging ooit te staan. 

Marjella Mijnten is derdejaars studente op Academie Artemis in Amsterdam. Zij volgt hier de opleiding Bachelor Allround Styling. Sinds september 2014 loopt zij stage op de redactie bij Food Inspiration. Voor de Technology-editie van het magazine ontwikkelde zij een fotoserie met als thema; genetische manipulatie. 

Lab or lost

In de fotoserie Lab or lost laat Marjella zien dat het plaatje waarin je voedsel plaatst bepaalt welk beeld wij van voedsel hebben. We eten genetisch gemanipuleerd voedsel zonder dat we dat door hebben. Dat is misschien wel de reden dat mensen deze technologie vaak 'eng' vinden en afkeuren. Maar klopt het negatieve beeld van genetisch gemanipuleerd voedsel wel, of wordt er te snel geoordeeld? Aan iedere ontwikkeling zitten voor- en nadelen vast, zo ook aan genetische manipulatie. Of deze technologische ontwikkeling de oplossing is, zal de toekomst uitwijzen. Wel staat vast dat er iets moet gebeuren; kiezen we voor het lab of laten we voedsel verloren gaan?

Foto's: Marlon van Efferink ©

Genetische manipulatie

Alles wat leeft bestaat uit cellen, soms één, soms meerdere. In de kern van zo’n cel bevindt zich erfelijk materiaal, DNA. Het DNA bevat genen; dit zijn de afleesbare stukjes informatie. Met genetische modificatie knippen wetenschappers stukjes DNA, met daarop een bepaald gen, uit een cel en plakken dit in het DNA van een cel van een ander organisme. De cel krijgt hierdoor een gewenste nieuwe eigenschap. Uiteindelijk deelt de veranderde cel zich, zodat er uiteindelijk een volledige plant met de gewenste nieuwe eigenschap ontstaat. 

Deze technologie kan er in de toekomst voor zorgen dat we de wereldbevolking kunnen blijven voeden. Het is mogelijk om planten te beschermen tegen insecten of resistent te maken tegen virussen, bacteriën of schimmels. Ook is het mogelijk de gewassen zo te bewerken dat ze beter groeien buiten hun natuurlijke habitus.