Een ode aan de tomaat met @ronaldgiphart. Nederlandse tomaten staan weer op de kaart!

De Westlandse wasserbombe, de McDonald’s onder de groenten. De tomaat heeft een nogal negatieve naam. En dat is onterecht. Want uit Nederland komen geweldige tomaten. Daarom brengt Ronald Giphart een ode aan de pommes d’amour, de solanum lycopersicum, oftewel: de tomaat!

Ronald Giphart

Schrijver Giphart houdt van eten en dat is te zien aan zijn oeuvre. Naar aanleiding van zijn roman Troost - een verhaal over het hectische leven van de 37-jarige topkok en zijn keukenbrigade - nodigen Jonnie Boer en Sergio Herman Giphart uit voor een stage in hun restaurants De Librije en het voormalige Oud Sluis. Dit resulteerde in het boek Eten, drinken, slapen. Maar natuurlijk kennen we Giphart ook van zijn boeken Ik ook van jou, Giph, Phileine zegt sorry en Ik omhels je met duizend armen.
De komende maanden vertelt Giphart over zijn liefde voor eten in Food Inspiration Magazine!

Wasserbombe aus Holland

Enkele jaren geleden was de Nederlandse tomaat niks meer dan een ‘wasserbombe aus Holland’. Tegenwoordig staan Nederlandse tomaten weer op de kaart. De afgelopen tien jaar is de consumptie van traditionele rassen steeds verder teruggelopen, terwijl de consumptie van snackrassen is toegenomen. Mensen willen graag een gemaksproduct. Bovendien worden bepaalde groenten steeds meer een eigen merk, denk aan de Tasty Tom.
Volgens cijfers van LEI Wageningen groeide de export van tomaten vorig jaar met 5,9 procent. In 1996 ging iets minder dan 650.000 ton naar de export, vorig jaar was dat al meer dan een miljard.

Meer weten over de tomaat en Ronald Giphart? Bekijk dan nu het artikel in het magazine