FRIS: Hoe design een speelgoedboerderij kan doen leven. We spraken met Tomm Velthuis van By TOMM #foodinspiration

Niet spelen met je eten! Wie klinkt deze zin niet bekend in de oren? Als het aan designer Tomm Velthuis ligt, doen we dat juist wel. De jonge designer, die wij tegenkwamen op ’t Hoofdgerecht, ontwierp het project ‘Voedseltje Spelen’. Een houten speelgoedboerderij met een confronterende twist.

Speelgoedboerderij op schaal
De boerderij oogt in eerste instantie schattig, met kleine houten varkentjes en veel groen. Maar als je beter kijkt is er sprake van het tegenovergestelde. Het speelgoed brengt de realiteit van de vleesindustrie spelenderwijs onder ogen. De complete boerderij bestaat uit een megastal, tweehonderd varkens, enorme hoeveelheden voedsel om ze vet te mesten, de bomen die gekapt zijn om dit voedsel te verbouwen en de zure regen die de de mest van de varkens veroorzaakt. ‘De boerderij wordt over het algemeen nog steeds zo erg verheerlijkerd’, zegt Tomm. ‘Voedseltje Spelen laat zien dat de realiteit compleet anders is.’

Design Academy
Tomm studeerde in 2011 Cum Laude af aan de Design Academy in Eindhoven. ‘Design is een taal die heel veel mensen kunnen lezen. Je vertelt een verhaal zonder woorden’, zegt de jonge designer. Zijn werk ‘Voedseltje spelen’ is daar een perfect voorbeeld van. ‘Mensen zijn zich te weinig bewust van waar ons eten vandaan komt. Voedseltje Spelen combineert schattig speelgoed met enorme massaproductie. Dan krijg je realiteit in een vorm die iedereen begrijpt.’

Varkentje om je nek
Helaas is de boerderij een uniek exemplaar en is de kans klein dat we het binnenkort in grote oplage in de speelgoedwinkel tegenkomen. Maar voor wie gecharmeerd is van de boodschap van Tomm, maakt de designer tegenwoordig kettinkjes met zijn houten ontwerpjes op maat voor bedrijven en instanties. Om een statement te maken, maar zeker ook omdat ze gewoon heel erg leuk zijn.

4x 'W'
Wie: Tomm Velthuis
Wat: by TOMM – Voedseltje spelen
Waar: Designstudio by TOMM: Nieuwe Hemweg 2, Amsterdam
Website: www.bytomm.com

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom. Volg #foodinspiration.
- - -