In Berlijn opent @OrigUnverpackt een supermarkt zonder verpakkingen, want voorkomen is beter dan genezen #precycling

Deze zomer moet hij open gaan, de Duitse supermarktstart-up Original Unverpackt. Een project van vijf jonge Berlijnse vrouwen die hard werken om hun droom werkelijkheid te laten worden: een supermarkt zonder verpakkingen. Het is de eerste in zijn soort in Duitsland. Momenteel is het team hard bezig met het vinden van de juiste locatie, het selecteren van producten en leveranciers en het rondkrijgen van de financiering. Om dat laatste te realiseren start vanaf woensdag 7 mei een crowdfundactie. 
 
crowdfunding
 
Met de supermarkt willen de oprichters paal en perk stellen aan het overvloedige gebruik van verpakkingen. Alle producten worden in bulk aangeboden en verkocht per gewicht. De bedoeling is dat klanten zelf hun verpakkingen van thuis meebrengen – voorraadbussen, weckpotten, tassen – of gebruik maken van het recyclebare materiaal dat de winkel aanbiedt. Zero Waste is de filosofie waarop ze zich richten. 'We proberen afval in de hele supplychain te voorkomen, van producent tot consument.' Het elimineren van verpakkingen gaat op twee manieren verspilling tegen. Allereerst wordt de hoeveelheid verpakkingsafval drastisch verminderd (precycling), en ten tweede kopen mensen hun producten in afgemeten hoeveelheden en dus alleen wat ze écht nodig hebben. 
 
Totaalsupermarkt
Verantwoord consumeren is een rode draad die door het hele assortiment heen loopt, met veel aandacht voor biologische en regionale producten. De meiden zijn idealistisch, maar willen niet dogmatisch zijn. Het boodschappen doen in hun winkel moet wel ‘sexy zijn’ en aansluiten bij de belevingswereld en behoefte van de moderne consument. We willen vanaf de start een volwaardig alternatief zijn voor de huidige totaalsupermarkt. Een vergelijkbaar initiatief in Groot-Brittannië heeft het eerder geprobeerd, maar niet gered. Wij gaan de verrichtingen van deze meiden met interesse volgen.