De Vlees Prijs Index van caterwings is een fascinerende kijk op vleesconsumptie

Dat groenten de toekomst hebben blijkt ook uit de recent gepubliceerde Vlees Prijs Index van Caterwings. Zij vergeleken de prijs van verschillende stukken vlees (en vis) in meer dan 50 landen. De resultaten zijn interessant, en misschien zelfs wel alarmerend.

Hoe eet Nederland?

Als het op gemiddelde vleesconsumptie aankomt, staat Nederland op plek 15 met 85.50 kilo per persoon per jaar. Al dat vlees kost ons 18% meer ten opzichte van het wereldwijde gemiddelde. Dit is met name te danken aan de prijs van vis, die met een deviatie van 45.71 fors hoger uitvalt. Vergeleken met lam (3.10) of kip (5.41) is vis relatief erg duur. Opvallend is dat geen enkele productgroep onder het wereldwijde gemiddelde valt.

Loon na werken

De meest fascinerende statistiek in de index is hoeveel uren (minimumloon) werk het kost om een kilo vlees te kopen. Een kilo rundvlees kost in Nederland iets meer dan twee uur werk, terwijl een kilo kip slechts 0,6 uur kost, en vis 2,8 uur. Nederland is hier duidelijk welvarend, zeker vergeleken met bijvoorbeeld Indonesië, waar een kilo rundvlees meer dan 23 uur werk kost.

Hoge prijs

De prijs van vlees ligt over het algemeen hoog, zeker als we het vergelijken met andere voedselgroepen. De voorspelling is dat deze prijzen in de toekomst alleen maar verder stijgen, tot het punt waarop het voor een groot deel van de wereldbevolking niet meer realistisch is om vlees te eten. De proteïne flip lijkt bittere noodzaak.