De biermarkt is volop in beweging. Check alle facts & figures in @drinkinsp_mag

‘Mag ik een biertje?’ Aan dat verzoek kun je als barman anno 2015 niet voldoen door zomaar een fluitje of een vaasje pilsener te gaan tappen. Wil de gast een lokaal gebrouwen speciaalbiertje, een flesje geïmporteerde IPA, of een verfrissende radler van een grotere brouwer? Het aanbod is enorm toegenomen.

Trends in bier

Sinds de eeuwwisseling zijn er in Nederland een kleine 200 nieuwe brouwerijen bijgekomen. In de laatste vijftien jaar van de vorige eeuw openden 'slechts' 77 nieuwe brouwerijen. De nieuwe, veelal micro, brouwerijen richten zich op speciaal bier. Nederland staat bovendien steevast in de top-3 van landen die het meeste bier exporteren. En wat te denken van de populariteit van bier-spijscombinaties? Grote brouwers duwen flink op de distributie en promotie van alcoholvrije en alcoholarme bieren, zoals de welbekende radlers. Dankzij de toegenomen keuze in het aanbod (van alcoholvrije en licht alcoholische bieren) is er een nieuwe drinker aan het firmament gekomen: de vrouw.

Trendbreuk in zicht

We zijn er nog niet... Want we zijn de laatste decennia minder bier gaan drinken. Maar mogelijk zitten we nu op een kantelpunt. Een eventuele trendbreuk in de nabije toekomst is dan te danken aan de opkomst van nieuwe biersoorten die of alcoholarm zijn, of de alcoholrijke die van toffe nieuwe brouwers komen. 

Check nog trends en inspiratie over en met bier in Drink Inspiration magazine - World of beers!

Geen editie meer missen van Drink Inspiration? Meld je aan voor dit gratis online magazine.