Wat was het gaaf, de Food Inspiration Days 2015!

Stijf uitverkocht waren ze... de Food Inspiration Days 2015. Kon je er niet bij zijn, of wil je nog even in die inspirerende vibe blijven zitten, lees dan nu de dag terug! We hebben genoten van onder andereDenise Kortlever, Hans Kervezee, Hans Meyer, Peter Klosse, Virginie & Martijn, Marc Herremans, Jasper Udink ten Cate en Andre Kuipers. 

Denise Kortlever

In Amerika waren ontbijttrends drie jaar geleden al groot maar in Nederland leken we het ontbijt te blijven verwaarlozen, vertelt culinair journalist Denise Kortlever. ‘Gelukkig bieden steeds meer Nederlandse concepten uitgebreide brunches en all day breakfasts. Het nieuwe ontbijt bestaat niet meer uit kleffe afbak-croissants, maar uit artinisal toast, porridge, bowls en eiergerechten. En al ontpoppen er steeds meer breakfast concepts, toch liggen er nog veel kansen. Slimme bedrijven maken dagelijks gebruik van social media en delen daar hun speciale ontbijtjes op. De ingrediënten van de ontbijttrend zijn eenvoud, kwaliteit en ruimte voor variatie. Het belangrijkste is flexibiliteit; uitgebreidere openingstijden en all day breakfast. Tijdens het nieuwe ontbijt reconnecten we met elkaar of juist even een momentje voor jezelf- reconnect with yourself.‘

Hans Kervezee

Hans Kervezee is de oprichter van Gare du Nord. Een restaurant en kookstudio een multiculturele wijk naast de markthal in Rotterdam. Met dit concept wilde deze pionier de verbinding in zijn omgeving herstellen. ‘Ik wil deze hele buurt opwaarderen’, vertelt hij. Ik wilde hen helpen en ben in gesprek gegaan met de scholen, daar is alles mee begonnen. Basisschoolkinderen uit de groepen zeven en acht komen sindsdien bij mij in de kookstudio veganistisch koken en leren zo gezonder te eten. Het gaat om ongeveer 300 kinderen, met wie ik ook binnentuinen heb aangelegd, waar we weer verse ingrediënten uit kunnen halen. Ik noem het eten overigens liever plantaardig, dat klinkt een stuk vriendelijker dan veganistisch. Het restaurant is gevestigd in een oude treinwagon, midden in een multiculturele wijk. Plantaardig eten is voor iedere doelgroep geschikt, we reconnecten met allerlei culturen aan tafel.’

Hans Meyer

Steeds meer bedrijven werken internationaal; hun werknemers reizen de hele wereld over en verblijven langer op tijdelijke locaties. Speciaal voor deze Global Nomadic Tribe startte Hans Meyer met ZOKU. Hij legt uit: ‘Deze mensen voelen zich vaak disconnected omdat ze zo vaak alleen zijn. Zoku is een onderstroom waar mensen met dezelfde levensstijl bij elkaar gaan wonen. Dit is noodzakelijk, want door verstedelijking moeten we ruimten anders gaan gebruiken. Zoku is een hybride woonvorm die tussen huis en kantoor inzit, maar is voorzien van hotelservice. Met onze koffiebar, gezamenlijke woonkeuken en co-working ruimtes kunnen we het gevoel van eenzaamheid onder de werknomaden wegnemen. Onze gasten kunnen kiezen of ze lekker in hun eigen loft blijven, of de gezelligheid opzoeken.’

Peter Klosse

We zeggen altijd dat over smaak niet te twisten valt, maar is dat wel zo? Smaakprofessor Peter Klosse legt uit dat dit wel degelijk kan. ‘Smaak is een onderdeel van een product. Je kunt het onderzoeken en het is daarom objectief. Proeven, dat is wat mensen doen. Dit kan beïnvloed worden door factoren, dit is persoonlijk. Maar wat vinden we lekker? In de winter lijken we liever hartig te eten, in de zomer liever fris. Als we kunnen testen wat mensen lekker vinden, dan kunnen we hier op inspelen. We hebben een module ontwikkeld waarmee we kunnen testen welke smaakcategorieën iemand lekker vindt. Zo kan bijvoorbeeld de bedrijfscatering rekening houden met de gerechten die ze serveren, afhankelijk van de smaakprofielen van hun gasten. Het is tijd dat we gaan begrijpen wat lekker eigenlijk is!’ 

Virginie Maes & Martijn Luinstra

Groots worden door te verkleinen.. Het klinkt onmogelijk maar Virginie en Martijn van Le Chateau Simple is het gelukt. ‘We hebben eerder een groot restaurant gehad, dat was een succes... Maar wij waren zelf niet gelukkig, we hadden gewoon geen privéleven meer. Daarom is ons restaurant kleiner geworden: minder ruimte, minder tafels en geen personeel. We werken enkel met z’n tweeën, Virginie als gastvrouw en Martijn als chef. We zijn super persoonlijk met de gasten en dat wordt erg gewaardeerd. Bijna al onze gasten komen weer terug als ze in ons restaurant geweest zijn, en ik ken ze allemaal. Mensen willen herkend worden en zich welkom voelen. We willen reconnecten met de gasten en zij mogen met ons reconnecten. We hebben gekozen voor kwaliteit en dat voelen en proeven onze gasten wanneer ze bij ons eten.’ 

Marc Herremans

De bekendste triatleet van België, maar vooral op en top inspirator Marc Herremans vertelde ons zijn verhaal en liet zien wat doorzettingsvermogen is. ‘Ik droomde altijd van een sportcarrière. Toen ik besloot dat ik de ’s werelds beste triatleet wilde worden, gebeurde er echter iets wat ik nooit had voorzien. Ik geraakte tijdens het trainen in een ravijn en brak mijn rug. Met een laesie vanaf mijn borst, zou ik nooit meer zo kunnen sporten als ik voorheen deed. Verlamd van borst tot teen, dacht ik dat mijn leven voorbij was. Ons leven is als een kaartspel met topkaarten, maar ook met een zwarte kaart. Ik dacht dat ik de zwarte kaart had getrokken, mijn leven was voorbij. Maar ik knokte keihard terug en overwon alsnog vele dromen, waaronder sportdromen, maar dan in een rolstoel. Echter.. mijn verhaal is niet belangrijk, het draait om jullie. We trekken allemaal al vrij snel een zwarte kaart.. Als we in de file staan.. Als het minder goed ging op het werk.. Maar it ain’t over until it’s over. Elke tegenslag in het leven is een kans om terug te vechten. We beseffen soms niet hoe gelukkig en bevoorrecht we zijn. Leef elke dag maximaal!’

Jasper Udink ten Cate

Nederlands meest creatieve chef Jasper Udink ten Cate ontwikkelde samen met Food Inspiration het concept Deep Dinner. Voor dit diner werd een koppel uitgekozen dat een uitgebreide vragenlijst heeft ingevuld. Op basis van de antwoorden werd een ultiem persoonlijk diner samengesteld. In de gerechten proefden zij hun eigen verhalen en herinneringen terug. Het meest persoonlijke diner mogelijk!  

Stay tuned for more.. 

 

 

Fotografie: Floris Heuer & Nathalie Brugman