‘Hoe we eten wordt gevormd door onze culturele achtergrond’, zegt designduo Honey & Bunny. Lees hun bevindingen.

‘Wat we lekker vinden en waarvan we walgen is niet lichamelijk bepaald, maar is aangeleerd’, aldus het Weense designduo Honey & Bunny. ‘Hetzelfde geldt voor de gewoontes en handelingen rond eten. Waarom eten we in speciale eetkamers? Waarom zitten we samen rond de tafel?' Martin Hablesreiter en Sonja Stummerer hebben twee jaar research gedaan naar tafelmanieren en dat heeft uiteindelijk geleid tot het boek Eat Design.

Keizers en koningen

‘Neem de stoel. Tot midden 19e eeuw was de stoel aan tafel alleen voor belangrijke mensen: keizers, koningen, bestuurders. De rest zat op objecten zoals blokken hout of een boomstam. Pas tijdens de Franse revolutie werd de stoel als symbool tegen de koning ingevoerd voor het gewone volk.'

Vrij racistisch

'Wat we eten en hoe we eten is totaal gefocust op een specifieke culturele achtergrond. We lachen mensen uit die niet met mes en vork eten. Als iemand te veel knoflook eet vinden we hem stinken. Mensen die smakken vinden we vies. Eigenlijk is dat vrij racistisch. In Eat Design hebben we alle eetgewoontes in beeld gebracht. Voor de toekomst moeten we over onze culturele grenzen heenkijken. Bijvoorbeeld leren dat we de hele koe moeten opeten in plaats van nieren, hersenen en darmen weg te gooien omdat we dat vies vinden. We hebben inmiddels genoeg kennis over voedseltekorten en overproductie. Nu is het tijd om ons gedrag te veranderen.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?