Om smaken te combineren, moet je weten met wat voor producten je werkt. Learnings op het gebied van booze.

Om smaken te combineren, moet je weten met wat voor producten je werkt. Als je weet wat erin zit, weet je ook waar je het mee kan combineren. Zo kun je de klant een betere beleving geven en zullen ze terugkomen’, aldus Marten Braam van Bottle Business.

‘Komkommer past goed in de gin van Hendrick’s, omdat aan het destilaat een infusie van komkommer is toegevoegd. Heb je een gin van Tanqueray, dan kun je deze goed combineren met grapefruit, omdat in de gin tonen zitten van citrus. Het is leuk om hier mee te spelen, als je snapt waarom smaakcombinaties goed werken.’

Suiker

‘Als je iemand in je zaak hebt die niet van drank houdt, maar toch wil meedrinken, serveer dan een softdrink die dertig tot veertig procent suiker bevat bij de gin. Dit zal de smaak van de drank afvlakken. Zo kan diegene toch gezellig meedrinken.’

Advies

‘Steeds meer mensen ontwikkelen hun smaakkennis. Mensen staan open voor experiment en zoeken naar kwaliteit. En dat zie je ook terug in de dranksector. Op de Horecava gaan we ondernemers adviseren hoe ze een beleving kunnen creëren voor de gast en zo meer aan upselling kunnen doen. Gasten willen het verhaal horen. Ook staan er op de beurs adviseurs klaar om te helpen bij smaakcombinaties tussen dranken en gerechten.’

Lees meer over single booze bars in de Blik op 2015-editie.