Holland is heerlijk. Hoe zetten we Neerlands culinaire rijkdom op de kaart? #trendreport2015

Hoe zit het met het Nederlandse foodtourisme? We hebben prachtige streekproducten, vernieuwende chefs, bijzondere telers en er is een groeiend aantal sterrenrestaurants. Maar de culinaire rijkdom is voor de meeste toeristen - nog - niet de reden om Nederland te bezoeken. Met de campagne ‘Holland is heerlijk’ wil NBTC Holland Marketing culinair Nederland internationaal op de kaart zetten.

Er wordt verwacht dat er in 2020 zo’n 14,5 miljoen buitenlandse gasten in Nederland verblijven en dat dit in 2025 oploopt tot bijna zestien miljoen. ‘Hoog tijd om foodies van over de grens op de hoogte te brengen en ze te verleiden tot een bezoek aan ons land’, zegt Max Schreuder, marketing consultant bij NBTC.

Culinaire imago

Om het culinaire imago in het buitenland te verbeteren, begint NBTC met kleinschalige, regionale pilots. In oktober 2014 werd tijdens de eerste Nationale Mosselweek in Keulen de smaak van Zeeland onder de aandacht gebracht. De Nederlandse kust is een belangrijk onderdeel van de internationale marketing van Nederland. In 2013 brachten ruim 1,2 miljoen Duitsers een vakantie door aan de Nederlandse kust. In Zeeland verbleven vorig jaar zo’n 550.000 Duitsers die bijna 160 miljoen euro uitgaven.

Ook is het NBTC bezig om Bocuse d’Or 2018 naar Nederland te halen. Een mooie mijlpaal om internationaal te laten zien dat Nederland er toe doet op culinair gebied.