Google Glass de nieuwe keukenchef? Koks moeten niet blind varen op techniek, vindt @Frank_Lindner.

Tijdens de Food Inspiration Days 2014 werd voor het eerst in Nederland Google Glass gepresenteerd als hulpstuk in de keuken. Geïnteresseerden konden het slimme brilletje van Google testen als hulpmiddel bij het maken van een hamburger en het bereiden van een soep.

De belangrijkste vraag was of het slimme brilletje van ’s werelds bekendste zoekmachine de chef in de keuken kan vervangen. Ik denk niet dat chef-koks moeten vrezen voor hun rol in de keuken door de komst van Google Glass. Een koksleerling het apparaat laten opzetten maakt de beste jongeman of -dame nog geen kundig hoofd van een restaurantkeuken. Dus gaat Google Glass de chef vervangen? Nee.

Bediening met stemgeluid

Anders is het verhaal wanneer we de beschikking krijgen over een doorontwikkelde versie die zeer goedkoop is in de aanschaf en waarvan de batterij langer dan 3,5 uur meegaat – zoals op de Days het geval was. Een gemiddeld service duurt al 4 uur, de mise en place nog niet eens meegerekend. Als je straks compleet afhankelijk bent van je Google Glass en de batterij stopt ermee als je net de borden voor de pieces staat op te maken, wat dan? Anders wordt het verhaal ook wanneer Google Glass kan ondersteunen bij productiewerk in de (catering)keuken en als educatiemiddel.

Groot voordeel is dat je beide handen vrij hebt tijdens het werk en Google Glass reageert op stemcommando’s. Die bediening via stemgeluid is denk ik de enige manier waarop je in de keuken Google Glass goed kunt bedienen. De touch- en swipebewegingen langs de poten van de bril gaan toch wat lastiger met deeg, resten van ingewanden of bietensap aan je vingers.

Afhankelijk van technologie

Ik juich de komst van nieuwe technologie in de keuken van harte toe. En alles wat het leven van de leden van een keukenbrigade enigszins dragelijker maakt, krijgt direct mijn zegen. Ik vind dat er wel moet worden opgepast dat we binnen de restaurantbranche niet compleet afhankelijk worden van technologie.

Dat we nog wel een normaal potje moeten kunnen koken voor onze gasten. Ook in het geval wanneer de stroom toevallig eens wat langer uitvalt en je al je elektrische apparatuur niet kunt gebruiken of opladen.

Tweedeling van topchefs

Het viel me tijdens Chef’s Revolution in Zwolle op dat er een duidelijke tweedeling is onder de aanwezige internationale topchefs. De ene helft omarmt alle nieuwe technieken en past instrumenten uit andere sectoren en industrieën toe in zijn keuken. De andere helft gaat meer uit van het ondersteunende vermogen van technologie en ziet de kok als baas over de techniek. Zo is voor Massimo Bottura het belangrijkste keukengerei zijn brein. Geef Richard Ekkebus een vuurtje, een pan en een mes en hij kookt een fatsoenlijke maaltijd.

Zet Google Glass (straks) gerust op je hoofd als hulpmiddel tijdens productiewerk en voor trainingsdoeleinden. Als het daarna voor het echt moet, dan moet je toch zelf uit je doppen kunnen kijken.