Worden insecten het nieuwe vlees? Of worden groenten, planten en fruit het nieuwe hoofdbestanddeel van onze maaltijd?

Vlees gaat als massaproduct verdwijnen. Het produceren van een kilo koeienvlees kost namelijk al zo'n dertien kilo aan planten. En dan nog niet eens te spreken over het aantal liters water dat nodig is om het dier te onderhouden. Volgens onderzoeker Henning Steinfeld van de Food and Agriculture Organization van de VN ontbreekt het daarom aan ruimte en voedsel om vlees te blijven produceren.

Nederland
Kortom, we zijn haastig opzoek naar alternatieven. Het grootste deel van de wereld eet al proteïnerijke insecten als vervanger van vlees, alleen wij in het Westen doen dat nog niet. Hier ontstaan initiatieven rondom duurzame ecosystemen zoals Plantlab, wellicht bekend door de veel besproken TEDx pitch van Gertjan Meeuws.

Londen
En ook in Londen laten ze er geen gras over groeien. Vorige maand verscheen er in Londen via het crowdfundingplatform
Kickstarter het project GrowUpBox. GrowUpBox, bedacht door Kate Hofman en Tom Webster, is een verplaatsbare container dat zowel tilapia als verschillende slasoorten en kruiden produceert door een integraal ecosysteem. Het systeem gebruikt het vuile water van de tilapia weer als voeding voor de groei van de planten. De planten reinigen het water vervolgens en wordt hergebruikt in de tank met tilapia's. Volgens de bedenkers onstaat er geen nare bijsmaak en zijn de groenten verrukkelijk.

Gevolg
Worden groenten en fruit het nieuwe hoofdbestanddeel van onze maaltijd of gaan ook wij het vlees op z'n tijd inruilen voor proteïnerijke insecten? Misschien is de vraag niet óf, maar wanneer...

Benieuwd hoe de GrowUpBox werkt? Bekijk dan hieronder het filmpje: