Bij Baraque Friture in Antwerpen willen ze de klassieke frituur tot grote hoogte tillen

Vlees van een topslager

Terwijl veel cafetaria’s hun snacks, sidedishes en bijgerechten in hetzelfde frietvet bakken, worden de Belgische bijgerechten (denk aan rundsstoofvlees met bier en witloofsalade, kip à la plancha met limoen en lente-ui, vol-au-vent en Luikse balletjes) gestoofd. De Antwerpse slager Luc De Laet heeft zelfs speciaal voor Baraque een ‘Belgian Butchers Sausage’ gemaakt: worsten met mout, gestoofd en gegaard in een biersaus en afgewerkt met rode kool en bloedsinaasappel.

Creuset-potten

De vier vennoten achter Baraque Friture - dezelfde ondernemersgroep die achter Otomat zit - geloven in de lokale verankering van een goed fastfoodconcept. Bernard Sironval: ‘Het is niet omdat we op termijn willen schalen dat het product voor ons minder belangrijk is. Aan de muur van onze zaak hangt een Fritepedia en onze frietjes zijn niet voor niets dikker dan de gewone friet.’ Collega David Claeys ziet een nieuwe trend in mensen die ritueel hun wandeling naar de frituur maken om iets af te halen: ‘Bij een van onze volgende experimenten willen we ervoor zorgen dat onze gasten hun bestelling in Creuset-potten kunnen meenemen’.

"Er ontstaat weer contact tussen ondernemer en consument maar ook een sociaal netwerk tussen lokale ondernemers." 

Late-night craving

De keuze voor een lichtrijk hoekpand aan de Marnixplaats met al haar cafés en bars is niet toevallig. Na een of meerdere biertjes, krijg je misschien wel een late-night craving? Bernard: ‘Daarom hebben we de afspraak gemaakt dat gasten van de Marnixcafés hun frietjes bij de buren mogen opeten.’ Zo ontstaat er weer contact tussen ondernemer en consument, maar ook een sociaal netwerk tussen lokale ondernemers onderling.