Superfoods zijn tegenwoordig net zo groot als superhelden. Kool, avocado, blauwe bessen, en basilicum zitten allemaal boordevol met voedingstoffen die we nodig hebben.

Meetsystemen zoals ORAC en ANDI willen wetenschappelijk weergeven hoe gezond bepaalde producten werkelijk zijn.

Oxygen Radical Absorbance Capacity: ORAC

De ORAC score meet de hoeveelheid antioxidanten in een product. Hoe hoger de score, hoe gezonder het product. De huidige high score is voor het zogenaamde ‘drakenbloed’. Deze hars is afkomstig van een aantal plantensoorten die vooral in zuidoost Azië te vinden zijn, en wordt al millennia lang gebruikt als medicijn. Hij heeft een score van maar liefst 2.897.110. Een gelijke hoeveelheid blauwe bessen scoort ter vergelijking slechts 9.621.

Aggregate Nutrient Density Index: ANDI

De ANDI index is ontwikkeld door doctor Joel Fuhrman, en met het aantal voedingstoffen per calorie in een gegeven product. De ANDI score richt zich voornamelijk op zogenaamde micronutriënten, die we in minieme hoeveelheden binnenkrijgen, maar die volgens Fuhrman bewezen goed zijn voor onze gezondheid.

Benieuwd naar hoe hoog jouw favoriete superfood scoort volgens deze maatstaven? Check dan het nieuwe Food Inspiration magazine: Eten, meten, weten.