De Jersey koe is de rijzende ster in de zuivelwereld. Waarom eigenlijk?

Remeker maakt er prijswinnende kaas van en Dairy Queen ontwikkelde op basis van Jersey zuivel een perfect opschuimbare barista melk met de beste smaak en samenstelling voor het maken van de mooiste cappuccino’s. De Jersey koe lijkt langzaamaan de zuivel industrie te veroveren, maar wie is Jersey nou eigenlijk en wat maakt haar en haar melk zo bijzonder?

 

Premium Milk

Om mee te beginnen heeft Jerseymelk een hoger proteïne gehalte, het word ook wel oermelk genoemd. Ondanks dat ze 30% minder melk geven dan onze vertrouwde zwart witte Holstein-Friesian, is het hogere vet- en eiwitgehalte voor sommige zuivel producten ideaal. Verder mag je er bij Jerseymelk van uitgaan dat de melk alleen van het Jersey ras afkomstig is wat bij gangbare melk niet altijd het geval is. Vooral het type eiwit ‘caseïne’ maakt de melk geschikt voor het maken van kaas. Het zorgt ervoor dat de melk goed stremt.

 

De Perfecte Schuimlaag

Voor het creëren van de perfecte barista koffiemelk is gekeken naar alle processen in de productie van de melk en het effect daarvan op de smaak en kwaliteit. Door de melk niet the homogeniseren blijft de oorspronkelijke vetstructuur behouden. Om de juiste balans te krijgen in combinatie met koffie is de melk afgeroomd tot 4,8%, in vergelijking met normale volle melk welke een vetpercentage van 3,5% bevat.

 

Van en voor Barista’s

Als je nagaat dat 34% van de koffie die buitenshuis wordt gedronken een melkkoffie is en dat een mooie cappuccino graag gefotografeerd en gedeeld wordt op social media is het bijna opmerkelijk te noemen dat er nu pas eindelijk eens goed gekeken wordt naar de beste melk hiervoor. Eén van de medeontwikkelaars van de melk is Dagmar Geerlings. Als er iemand verstand heeft van melk en koffie is zij het wel als finalist van het Dutch Barista Championship 2017. Volgens Dagmar is de melk van Dairy Queen iets wat nog ontbrak in het barista vak. Het is een traceerbaar product wat net zoals bij koffiebonen belangrijk is. Een eerlijke prijs voor de boer plus de aandacht voor smaak zijn voor haar waarden waar haar koffie en melk aan moeten voldoen.