De firma Octinion heeft in samenwerking met #Proefcentrum Hoogstraten een robot ontwikkeld die autonoom aardbeien plukt!

Oogstrobot

Het geautomatiseerd oogsten van aardbeien is complex: het bewegen door de serre, de rijpe aardbeien selecteren, plukken zonder de aardbeien te beschadigen en dan in de eindverpakking sorteren. Dit zijn de kwaliteiten waarover de pluk robot moet beschikken om waarde voor de praktijk te hebben om de menselijke handeling te kunnen vervangen.

De doorbraak

'De ware innovatie bestaat erin dat de aardbei onder langs wordt benaderd en dat de volledige handeling van het plukken uitgevoerd wordt door één machine. Dit in tegenstelling tot andere oogstsystemen, waar nog altijd een menselijke actie aan te pas komt. Het onderdeel dat de machine uniek maakt, is de robotarm die de aardbei plukt. Deze arm moet de aardbei plukken met dezelfde snelheid en kwaliteit als een menselijke aardbeienplukker.' aldus Tom Coen CEO van Octinion. 

De automatisch aardbeien plukker word op 24 september in wereldpremière voorgesteld tijdens de 2-jaarlijkse Mechanisatie en Demonstratiebeurs Aardbei in Meerle.