Beïnvloeden organismen ons gedrag? Wij vroegen het de familie Sonnenburg, van het boek: Het Brein in je Buik.

In het boek Het Brein in je Buik laten Justin en Erica Sonnenburg zien hoe minuscule organismen in onze darmen behalve verteren ook ons gedrag en onze
gevoelens bepalen.

Onderbuikgevoel

‘Als ons immuunsysteem niet optimaal werkt, kan dat leiden tot allerlei aandoeningen. Als de darmbacteriën gezond zijn, is de kans groot dat het immuunsysteem goed functioneert. Zijn de darmbacteriën niet gezond, dan is de kans groter dat we een auto-immuunziekte of kanker krijgen', zo concluderen Justin en Erica. 

Slechte en goede bacterieën

Bacteriën hebben eeuwenlang geworsteld met een negatieve reputatie: zo werden ze verantwoordelijk gehouden voor cholera, tuberculose en hersenvliesontsteking. Dat verklaart waarom de medische wetenschap gebaseerd was op de bestrijding ervan. Het duurde tot de negentiende eeuw voordat microbioloog Louis Pasteur begreep dat ‘goede’ bacteriën (probiotica) noodzakelijk waren voor fermentatie - een proces dat bovendien het suikergehalte in voeding verlaagt. Zorg voor een aangepaste menukaart die het welzijn van je gasten bevorderd.

Check de tips die wij voor jou hebben samengesteld!