Lessen in foodondernemerschap? Dat kan in de bacheloropleiding Food Entrepreneurship van @YFM_NL.

Foodtrucks, tech in de landbouw, insectenburgers en online boodschappen doen bij de boer: het voedsellandschap verandert snel. Dit vraagt om nieuwe vormen van voedselonderwijs. Vanaf 1 september 2016 kunnen studenten daarom terecht voor de Engelstalige opleiding Food Entrepreneurship van CAH Vilentum hogeschool en de Youth Food Movement. Voedselondernemers in spé, vanuit de hele wereld, wordt een interdisciplinaire kijk op het veranderlijke voedsellandschap geboden. In één jaar tijd starten zij hun eigen food business en leren zij hoe je anno 2016 zo good, clean en fair mogelijk zaken kunt doen.

Kijk op het voedsellandschap

Joszi Smeets, directeur YFM, zegt over de aanleiding: ‘In de YFM academie zien we elk jaar hoe veel innovatieve ideeën er ontstaan wanneer je jongeren vanuit de hele voedselketen bij elkaar zet. Wij denken dat die interdisciplinaire kijk op het voedsellandschap de basis moet zijn van elke voedselonderneming. In Nederland ontbreekt het aan een ondernemend ecosysteem terwijl we een leidend kenniscentrum zijn voor agrarische innovatie. We moeten de boot niet missen.’

Startklaar maken

In de bachelor Food Entrepreneurship leren studenten naar de voedseltransitie te kijken en gaan ze op bezoek bij koplopers uit het voedselsysteem. Boeren, verwerkers, retailers en startups die op een duurzame en creatieve manier succesvol ondernemen en business-kansen zien in deze transitie. Daarnaast gaan ze aan de slag met hun eigen voedselonderneming en maken deze in een jaar tijd startklaar.

Voedsel met identiteit

‘Actiebereidheid handen en voeten geven, richting geven aan verandering in de manier waarop we met voedsel omgaan, en de overgang maken naar verantwoord en eerlijk ondernemen. Zoeken naar voedsel met identiteit en waarde. Dat zijn vanuit de hogeschool gezien de drijfveren van een opleiding waarin entrepreneurs de praktijk koppelen aan de grotere theorie.De samenwerking met YFM is daarin erg belangrijk, door hun netwerk aan de opleiding te verbinden krijgen studenten echt een kijkje in de keuken van de meest innovatieve voedselondernemers van dit moment’, vertelt Tim Menger, Hoofd Internationale opleidingen CAH Vilentum.