In marktkraampjes en op de kaart in toprestaurants. Dit zijn de allergrootste sterren in Peru’s kleurrijke keuken.

Landbouwers, chefs, ambtenaren, politici: elke Peruviaan draagt bij aan de onwrikbare reputatie van Peru. De allergrootste sterren in de kleurrijke keuken van Peru zijn ceviche en alle op aardappel gebaseerde gerechten. Het bijzondere aan deze gerechten is dat je ze zowel in de duurste restaurants als op de lokale markten aantreft.

Ceviche

Het nationale gerecht bij uitstek is ceviche - er is zelfs een nationale feestdag naar vernoemd. Het gerecht bevat rauwe vis (traditioneel zeebaars) die gegaard wordt in een vleugje citroen- of limoensap, pepers, (rode) ui, zout en peper. Deze mengeling trekt enkele uren en wordt tegenwoordig geserveerd met een extra glaasje marinade dat de naam leche de tigre of leche de pantera draagt.

Lees meer over Peru’s culinair kapitaal in de Peru-editie van het Food Inspiration Magazine. 

Beeld: Juan Felipe Rubio