Nostalgie kan bijzonder effectief zijn om een merk te promoten, zeker als het meerdere zintuigen betrekt.

Nostalgische effecten geven je een gevoel van veiligheid dat je doet terugdenken aan thuis of aan je kindertijd. Uit onderzoek blijkt dat nostalgie een zeer positief effect heeft op de psyche. Nostalgische herinneringen zijn over het algemeen positieve herinneringen, en het ervaren van nostalgie kan een heleboel psychologische voordelen hebben, zoals verbeterde stemming, verbondenheid en een positief gevoel over de toekomst. Daarom is de rol van nostalgie heel belangrijk in de besluitvormingsproces.

Het tuinpad van m’n vader

Mensen met een positieve houding over hun verleden zijn het meest geraakt door nostalgische reclame. Zij herinneren zich hun ervaringen op een aangenamer manier dan dat ze eigenlijk waren. Sommige grote merken ontwerpen nostalgisch, retro-achtige reclames om deze emoties aan te boren, met de nadruk op vakantie, feestmomenten en mijlpalen in je leven.

Wie in de horeca succesvol wil zijn, heeft psychologie nodig. Hoe je dat doet?