Door veel te proeven leer je dingen eten.Maar er zijn meer factoren verantwoordelijk voor je smaakbeleving.Welke?

Waarom houden we van bepaald voedsel en walgen we van iets anders? Bijna iedereen heeft van kinds af een liefde voor zoet. Volwassenen ontwikkelen een complexer smakenpatroon. Onze smaak verandert naarmate we ouder worden. Maar wat weinig mensen begrijpen is waarom.

Proeven met je ogen

Proeven is meer dan smaak alleen. Je interpreteert honderden signalen gaande van kleur, textuur en vorm. Maar ook je geheugen en je hormoonspiegel hebben een belangrijk invloed op de algemene appreciatie van voeding.

Smaakevolutie

Wetenschappers zijn over het algemeen eens dat er vier tot negen basissmaken zijn. Daarnaast zijn er duizenden verschillende aroma's. Je hebt slechts een enkel molecuul nodig om een of meer van onze honderden olfactorische receptoren op te lichten. Maar smaak is eveneens verbonden met de zintuigen en deze zijn van cruciaal belang om uit te maken wat we precies eten en helpen het ons later opnieuw te herkennen. Het gehoor en gezichtsvermogen blijven van kinds af optimaal. Geur- en smaakpapillen daarentegen vernieuwen zich voortdurend, respectievelijk om de tien dagen, en elke drie maanden. Daarom is het belangrijk om heel veel en vaak te proeven.

Wat kinderen eten mag best gezond, spannend en gevarieerd zijn. Meer hierover weten?