Kijktip! Boer Stokholm levert aan de beste restaurants ter wereld. Maar niet iedereen is even enthousiast over zijn werkwijze.

Het is weer Monday movie night. We brengen je een iedere week een kijktip voor een film, docu of talk die inspireert of inzicht in de wereld van food geeft. Deze week de documentaire Good Things Await van Phie Ambo uit 2014.

Deense glorie

De Deense rode koe is een zeldzaam geworden ras, maar de bijna tachtigjarige Niels Stokholm heeft het zijn levenstaak gemaakt de soort in stand te houden. Dat doet hij op zijn biologisch-dynamische boerderij op het Deense platteland, samen met zijn partner Rita. Filmmaker Phie Ambo volgde het leven van de twee tijdens een spannend jaar: overheidsinspecteurs komen regelmatig langs om Stokholm erop te wijzen dat de manier waarop hij zijn vee houdt in strijd is met de regels voor het welzijn van dieren. Grote boetes en misschien zelfs opheffing van zijn bedrijf hangen hem boven het hoofd. 

Holistische visie

Maar de koppige Stokholm peinst er niet over zijn werkwijze te veranderen: deze is hem ingegeven door zijn opvattingen over het leven en de invloeden van de kosmos. Zijn filosofie wordt wel gewaardeerd door een ondernemer uit de stad, die een aantal trendy restaurants graag wil liëren aan de boerderij – wat een welkome aanvulling op de inkomsten zou betekenen. Ambo registreert het kalme ritme van het leven op de boerderij, de overpeinzingen van Stokholm, de bezoeken van inspecteurs en supporters. 

Bekijk hier de documentaire Good Things Await:

Foto: Hartwig HKD