Wai Lam vertelt over Koffie Academie, waar je kunt drinken, leren, breien, kopen en verwonderen.

Koffie Academie in Amsterdam wil bijdragen aan de maatschappij door hun passie voor koffie te uiten. De veelzijdigheid van koffie laten zij zien door de vele activiteiten in het pand: van koffie drinken en breicursussen tot huiskamerconcerten, koffielessen en exposities. Wai Lam vertelt over deze creatieve verzameling die hij samen met Jeffrey Li is gestart.

Blurring ten top

Wai Lam: 'We zijn begonnen als koffiecafé, waar we ons focussen op het schenken van lekkere koffie in een gezellige ruimte. We hebben donkere muren en willen gasten zich op hun gemak laten voelen. Door dat huiskamergevoel te creëren voelen veel mensen zich thuis en komen er bijvoorbeeld ook vaak mensen om te werken. Ze nemen hun laptop mee, genieten tijdens het werk van een lekker kopje koffie en maken tussendoor een praatje met anderen. Zo zijn we ook meteen een flexwerkplek geworden. Het maken van een praatje met elkaar, die gezelligheid, was ook aanleiding om een ontmoetingsplek te creëren. Het cafégedeelte is niet 24/7 en dus staat het de overige tijd leeg. Dit is eigenlijk hartstikke zonde en daarom zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om de ruimte op die momenten te vullen. Zo worden er avonden georganiseerd voor koffiecursussen en –lessen. Deze worden gegeven door professionele docenten en hier kun je alles leren over koffie. Ook wordt er regelmatig ’s avonds huiskamerconcerten gegeven. We nodigen een bandje uit die komt spelen en gasten kunnen lekker koffiebier (!) drinken of bijvoorbeeld een cocktail met koffie daarin. Ook zijn we gecontacteerd door een dame die de ruimte graag wilde gebruiken voor breicursussen. Geen probleem, want bij breien past ook koffie! Zo proberen we de koffiebelevenis zo ultiem mogelijk te laten beleven door de gasten. Koffie is meer dan een bakkie tussendoor, het is ontzettend veelzijdig.'

De koffie

Wai Lam: 'Wij doen bij Koffie Academie koffie echt van A tot Z. Dit betekent dat we beginnen met het zoeken van de goede boon. We kopen geen bonen vanuit grote afnamen, maar alleen bij kleine boeren. Zo halen we rechtstreeks bonen van de boer naar ons rooster. Ook gebruiken we een microrooster, zodat we ons kunnen aanpassen aan de smaken van de bonen en de plant. Na veel testing en controle gaan we de koffie schenken. We analyseren zelfs de melk die we gebruiken en waar het vandaan komt. We schenken veel soorten koffie, zoals de allernieuwste trend: Scandinavian coffee. Deze koffie is heel licht geroosterd, zodat minder van de smaak verbrandt. Dit resulteert in een lichtere koffie met een ietwat fruitige smaak. Dit is een hele lastige methode om te schenken, maar dat vinden wij juist uitdagend. Koffie heeft zoveel soorten smaken, terwijl we tegenwoordig vaak alleen zure koffie drinken, zonde! Naast koffie schenken we bijvoorbeeld ook Hot Orange Tea, we proberen constant nieuwe drankjes te ontwikkelen en te blijven innoveren.'

Nog meer

Wai Lam: 'Alles wat je ziet in ons pand is te koop. Zo kun je onze tafels en stoelen kopen, onze koffie, maar ook onze kunst. De muren hangen vol met kunst van jonge getalenteerde kunstenaars. We zijn altijd op zoek via onze Facebookpagina naar nieuwe kunstenaars. Vorige keer hebben we bijvoorbeeld een advertentie gezet op de pagina van de kunstacademie. Zo kunnen we deze jonge talenten een podium geven. Ook is er ruimte voor de kunstenaars zelf: het is geen museum, we willen juist dat gasten in gesprek gaan met de kunstenaars. In de toekomst willen we met naastgelegen bedrijven een soort kunstweekend organiseren. Hiermee willen we het ambacht in de spotlight zetten en als het ware een expositie organiseren. Ik denk aan meubels, kunst, maar bijvoorbeeld ook aan de handgemaakte tassen van de buren. Met dit uitgebreide concept is Koffie Academie een verzamelplaats voor alles wat met koffie te maken heeft. Het is een ontmoetingsplek, een werkplek en een plek om lekker te genieten van goede koffie.'

Wie: Wai Lam
Wat: Koffie Academie
Waar: Overtoom, Amsterdam
Website: http://www.koffie-academie.nl


FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom en mogen gestuurd worden naar redactie@foodinspiration.com.