We feliciteren @SoenilBahadoer, @TwittSidneyS en @HetNonnetje met een klein eerbetoon. You rock.

Deze week waardeerde Michelin chef-kok Sidney Schutte in één klap met twee sterren en Michel van der Kroft met z’n tweede ster. Soenil Bahadoer kreeg ook zijn tweede ‘étoile’. In de toelichting op de nieuwe uitgave voor Nederland sprak internationaal directeur van de Michelingids Michael Ellis dat een nieuwe generatie chefs de gastronomische fakkel in Nederland aan het overnemen is.

Dat weten we bij Food Inspiration al een jaartje of vijf. In 2009 stonden Sidney Schutte en Michel van der Kroft in Food Inspiration al als ‘new generation chefs’. Soenil fotografeerden we dit jaar op een zomerse dag tijdens het maken van roti met kip thuis in zijn keuken.

Lastige start
Sidney, executive chef van het Waldorf-Astoria Hotel in Amsterdam en van het inpandige Librije’s Zusje Amsterdam, weet zijn eerste dagen bij De Librije in Zwolle nog al te goed. “Op een avond hadden we een groep van veertig man. Ik was verantwoordelijk voor de soufflés. Jonnie riep dat de desserts mee mochten dus ik schoof de soufflés de oven in. Na een tijdje kwam een collega vragen wat ik aan het doen was. Bleek dat de hoofdgerechten mee moesten, dus de soufflés konden de prullenbak in en ik kon weer opnieuw beginnen. Een communicatiefout. Gelukkig kon de keuken erom lachen. In België kun je dan je spullen pakken.”

Bekijk het hele artikel over Sidney.

 

Durven dromen
Michel kookt sinds 2006 als chef bij ’t Nonnetje in Harderwijk waar hij in 2008 ‘zijn’ eerste Michelinster kreeg. In 2009 vertelde hij in Food Inspiration: “Stilstand is achteruitgang en in die zin moet je dus altijd verder dromen. Als je één Michelinster hebt, moet je durven nadenken over een tweede, hoewel dat voor ons geen doel op zich is. Als je zestien punten behaalt bij de Gault Millau, hoor je te streven naar zeventien punten. En als je in de top 60 van de Lekker staat, dan fantaseer je van de top 30. Dat houdt je scherp en gemotiveerd.” Als de woorden van Michel uit 2009 nog stand houden dan wordt er in Harderwijk na de festiviteiten rondom de tweede ster vast voorzichtig gedroomd over de derde...

Bekijk het hele artikel over Michel

 

Verweven werelden

Soenil stond afgelopen jaar met een fotoserie over de verwevenheid tussen zijn Surinaamse roots en de Hindoestaanse en Franse keuken in Food Inspiration. In die editie vertelde Soenil: “Het zijn smaken waarmee ik ben opgegroeid. Toen ik klein was en ik ananas kreeg van m’n vader, deed hij daar altijd wat zout overheen. Dat maakt de ananas zoeter. Ik bel nog regelmatig m’n moeder voor een recept. Ik gebruik veel van haar recepten als basis, waar ik m’n eigen stempel op druk.” In 2004 kreeg de chef van De Lindehof de eerste Michelinster. “Een erkenning voor het harde zwoegen”, aldus Soenil.

Bekijk de fotoreportage over Soenil hier.