Het festivalseizoen zit erop, we kijken terug op het afgelopen jaar. Wat hebben we geleerd in 2014? #lowlands2014

Lowlands had dit jaar ongeveer negentig cateraars op het festival staan. Cateraars dragen tussen de 25 en 40 procent van hun omzet af aan de organisatie, afhankelijk van wat ze verkopen.

Aanbieders van biologische producten hebben een lagere afdracht, omdat de kosten van hun product hoger liggen, vertelt Hans Kuipers, manager Food & Beverage van evenementenbedrijf LOC7000 tegenover NRCQ, de site van NRC Media. LOC7000 organiseert Lowlands samen met Mojo Concerts.

Risico’s

Cateraars betalen een vast bedrag per vierkante meter verkoopruimte voor stroom- en watervoorziening. Hoeveel precies wil de organisatie niet kwijt. De variabele afdracht is ook ingesteld om de risico’s bij de deelnemende cateraars te spreiden. Het weer is een belangrijke factor bij de verkoop van bepaalde producten en valt van te voren moeilijk in te schatten. Ook om die reden wijken de percentages af.

Kosten

Kuipers geeft aan dat horeca steeds belangrijker is geworden voor festivals. Zonder horeca is een festival zelfs niet meer te organiseren qua kosten. Op Lowlands wordt op ruim 25 verschillende plekken drinken en eten aangeboden van friet tot biologische, gluten- en lactosevrije maaltijden. De kosten per maaltijd liggen rond de tien euro.

Benieuwd naar het artikel in het magazine? Lees het hier!