Wat at de elite van New York honderd jaar geleden? Deze prachtige menukaart uit 1897 laat het zien.

Zalm met Hollandaisesaus of gegrilde kip met groenten. Er is eigenlijk niets raars aan de menukaart van het Waldorf-Astoria Hotel. Maar waarom is de kaart van het prestigieuze Amerikaanse hotel volledig in het Frans geschreven?

Kikkerbillen voor de elite

Dat de kaart volledig in het Frans is, is apart en onhandig, want lang niet iedereen sprak Frans. Het idee hierachter was: sjiek dineren is dineren in Franse stijl. Zo werd ‘het gewone volk’ duidelijk gescheiden van de elite. Want om de kaart te begrijpen moest je over culinaire kennis beschikken en een woordje Frans spreken.

De kaart was, net als nu, opgedeeld in bijvoorbeeld vis, vlees, soep en salades. Opvallend is wel het dikgedrukte gedeelte, waarachter duidelijk hogere prijzen staan. Dat was speciaal gereserveerd voor de elite. Zij konden bijvoorbeeld kikkerbilletjes bestellen.

Waldorf-Astoria Nederland

Het hotel bestaat nog steeds en is te vinden aan 301 Park Avenue in New York. Maar aan het einde van dit jaar hoef je er niet meer ver voor te reizen, dan opent Hilton een vestiging in Amsterdam, aan de Herengracht.

Klik op de foto om de kaart beter te bekijken.