FRIS: Werken met mensen met een arbeidsbeperking. De eigenaren van #tostivanjosti doen dit met plezier.

Tosti van Josti is een lunchconcept in Den Haag waar mensen met een arbeidsbeperking werken. Denk aan het syndroom van Down, autisme, een leerachterstand of verslavingsachtergrond. Het restaurant is opgericht door Jasper Kool en Sam Holtus die beiden hebben gestudeerd aan de Hoge Hotelschool in Den Haag. Jasper: ‘Ik had altijd al de droom om iets voor mezelf te beginnen in de horeca en ik wilde graag andere mensen helpen. Ik heb toevallig de creativiteit en de wil om iets op te kunnen zetten. Hoe mooi is het dan om andere mensen te helpen die daar mee moeite mee hebben. Ik heb ooit een artikel gelezen waarin stond dat de Nederlandse samenleving jonge mensen die sociaal ondernemen nodig heeft. En dat was voor mij de aanleiding om onderzoek te doen naar de relatie tussen mensen met een beperking en werk. Helaas is het aantal werklozen op deze arbeidsmarkt heel hoog. Toevallig kwam ik Sam tegen en heb hem mijn idee verteld. Samen hebben we dit uitgewerkt tot Tosti van Josti.’

Snelle tosti

‘We wilden een concept opzetten dat voorziet in allerlei lunchproducten met als hoofdproduct de tosti’s. Daarnaast serveren we yoghurts, soepen, salades, verse sappen, huisgemaakte limonades, oer-Hollandse bieren en biologische frisdranken. We maken gebruik van zoveel mogelijk biologische en duurzame producten. We wilden graag een fast-servicezaak neerzetten. Vaak kun je in zaken die met mensen met een arbeidsbeperking werken een zittende lunch van drie gangen nuttigen. Wij willen laten zien dat het ook anders kan en dat onze medewerkers dat aankunnen’, zegt Jasper.

Werken met een arbeidsbeperking

In eerste instantie wilden Sam en Jasper graag werken met medewerkers met een verstandelijke beperking, maar dit was helaas niet altijd mogelijk. Daarom werken ze met mensen met een arbeidsbeperking. Jasper: ‘De ene persoon met bijvoorbeeld het syndroom van Down is wel geschikt voor dit werk, terwijl het voor een ander te moeilijk is. Als je onder de 30 procent inzetbaar bent, ben je officieel afgekeurd voor de arbeidsmarkt. Dan kun je aan de slag bij een sociale werkplek. Wij zijn een commercieel bedrijf, dus bij ons werken alleen maar mensen die op of boven dit percentage zitten. Dit is een groep mensen die nu vaak thuis op de bank zit, maar heel graag wil werken.’ De medewerkers worden begeleid door een coach en op de werkvloer. Jasper: ‘We stellen leerdoelen op voor de medewerkers en dan brengen we die samen met een coach naar onze medewerkers. Een deel van de medewerkers van Tosti van Josti heeft geen arbeidsbeperking. Zij staan op de werkvloer om de andere medewerkers te begeleiden in hun werkzaamheden. Zo werkt er bijvoorbeeld iemand die heel veel ervaring heeft met het begeleiden van mensen met het Downsyndroom. ‘Je kunt iemand met een beperking niet in zijn eentje op de vloer laten staan’, aldus Jasper.

Met plezier naar het werk

‘Het geeft ontzettend veel voldoening en het is echt geweldig om met deze mensen aan de slag te zijn. De werksfeer is heel leuk en positief. Iedereen komt met plezier naar zijn werk. De mensen die bij ons werken zijn allemaal bewust van het feit dat ze een beperking hebben en maken daar zelf grappen over. En dit ervaart de gast natuurlijk ook. Onze medewerkers zijn heel behulpzaam en er heerst geen concurrentiestrijd zoals in veel andere bedrijven. Hier kunnen mensen zonder beperking nog wat van leren’, zegt Jasper. Voor Sam en Jasper is het concept op heel veel vlakken een leerproces. Jasper: We leren echt op de meest simpele manier nadenken. Je moet helemaal terug naar de basis. Doordat we alles heel duidelijk en simpel uit moeten leggen, denken we veel beter over dingen na. Want wat voor ons logisch is, is voor mensen met een arbeidsbeperking niet altijd logisch. En zo komen we best vaak op dingen die we beter anders kunnen doen.’

Build the brand

Sam en Jasper willen het merk Tosti van Josti vergroten en bekender maken door alle producten die ze serveren te verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld de plankjes waar de tosti’s op geserveerd worden aanschaffen en zijn de eigenaren druk in de weer om de siropen die ze zelf inkoken voor hun homemade icetea en lemonade verkoopbaar te maken. Een ander toekomstdoel is het uitbreiden van het concept naar meerdere steden in Nederland. Recentelijk heeft Tosti van Josti de Dupont DURF! prijs van INCH Hotello Network gewonnen voor het lef in ondernemerschap en is het bedrijf genomineerd voor de Columbus Trophy, een Europese award voor startende entrepreneurs in hospitality die een innovatief concept hebben opgezet.