Tip! In plaats van een kindermenu halve porties serveren. Restaurant Fifteen @15Amsterdam doet dit al.

Dat kinderen alleen maar warm zouden lopen voor kip, patat, appelmoes en grote klodders mayonaise is een misvatting. Tegenwoordig mag het kindermenu best wel wat spannender en gevarieerder. Sterker nog, waarom laten we ze niet gewoon kiezen van het ‘volwassenenmenu’?

Kleine fijnproevers

In 2013 waren kinderen al meer dan welkom bij Hans van Wolde, chef van Maastrichts sterrenrestaurant Beluga. Om ouders te laten zien dat fine dining best wel mogelijk is met kids aan tafel en als statement om kinderen smaken bij te brengen, aten zij de hele maand mei gratis mee met hun ouders. Hetzelfde menu maar dan in kleinere porties.

Gastrono-mini

Ook buiten het sterrenklassement kiezen restaurants er steeds vaker voor om af te zien van het standaard en weinig variërende kindermenu. In plaats daarvan kiezen kids van de normale menukaart in aangepaste porties of worden er menu’s ontwikkeld die verder rijken dan de gebaande frituurhap met slappe groenten. Bij Jamie Oliver’s Fifteen in Amsterdam kijken ze niet raar op als kinderen vragen om risotto nero of boerderijkip van de grill. En bij het eveneens Amsterdamse Flinders Café prijkt er naast de ravioli met ricotta, spinazie, parmezaan, courgette en tomaatjes zelfs een biologische babymaaltijd voor baby’s en peuters op de kaart.

Wat kinderen eten mag best gezond, spannend en gevarieerd zijn. Meer hierover weten?