Koude koffie? Jazeker! @Head1stCoffee vertelt waarom.

Cold brew coffee zetten duurt tussen de vijftien en vierentwintig uur. ‘Het is wat zoeter van smaak, minder bitters en zuren’ vertelt Lex Wenneker van Headfirst Coffee Roaster's in Amsterdam.

Veel cafeïne 

‘Cold brew coffee wordt bij ons voornamelijk in de zomer gedronken en het kan op twee manieren gezet worden. Je kunt het met heet water zetten en over ijs gieten om het koud te maken of je kunt het met koud water zetten. Wij laten het water met grof gemalen koffie zo’n vijftien tot vierentwintig uur trekken in een vat. Er zit vrij veel cafeïne in doordat het zo lang in contact is met de koffie.’


Beeld: Leonoor Verplanken

Zelf branden

Wekelijks branden Lex en Jonatan de bonen. ‘Vroeger kwam koffie per kilo gebrand binnen en was de weg die de bonen daarvoor hadden afgelegd niet echt zichtbaar voor ons’, vertelt Wenneker. ‘We streven ernaar om in de toekomst zoveel mogelijk direct met boeren samen te werken. Zodat we eerst een biertje met ze gedronken hebben, voordat we koffie van ze kopen.’


Beeld: Leonoor Verplanken

Tijdrovend proces

‘Drie jaar geleden brandde in Amsterdam nog bijna niemand hun eigen bonen’, vertelt Wenneker. ‘Tegenwoordig zie je steeds meer ondernemers die zich het proces eigen hebben gemaakt.’ Maar dat geeft volgens de jonge koffieliefhebber geen vrijbrief voor iedereen. ‘Koffie branden is niet makkelijk. Het kost veel tijd, je moet er echt wel bij blijven en tijd vrijmaken om te experimenteren en de kwaliteit te waarborgen.’

Meer weten over cold brew coffee? Lees er alles over in het magazine!