How to wow? Het creëren van wow-momenten is een belangrijk aspect van de guest journey. Lees er hier alles over!

Touchpoints. Momenten die er echt toe doen, die een gast ook na lange tijd nog herinnert. Onderzoek wijst uit dat smaak het zwakste zintuig is, daarom kun je er niet op bouwen dat alleen goed eten voor een onuitwisbare indruk zorgt. Ook de ontvangst, de service aan tafel en een vriendelijk woord aan de telefoon tijdens het reserveren maken het verschil.

First contact
Het plaatsen van een reservering is vaak het eerste contact dat je legt met je gast. Het beroemdste voorbeeld van spanning creëren bij de gast blijft The Fat Duck in Berkshire, Engeland.

"Like a Kid in a Sweetshop" Making of from Zelig Sound: Composition & Sound on Vimeo.


Onderweg
In de Italiaanse stad Ferrara krijgen gasten die een kaartje hebben gekocht voor Street dinner een uur voor hun reservering een sms met de locatie voor het welkomstaperitief. In de smsjes die daarop volgen worden de andere locaties per gang bekendgemaakt.

Bekijk andere concepten die van de touchpoints een écht 'wow' moment creëren in ons magazine.