In de oude leerfabrieken in Oisterwijk laat @PatissierRobert binnenkort oude ambachten herleven.

Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven, bekend van onder andere Heel Holland Bakt, opent halverwege 2014 zijn nieuwe zaak in de oude fabrieken van KVL in Oisterwijk. De Koninklijke Verenigde Lederfabriek staat sinds begin deze eeuw leeg en de provincie Brabant wil op dit terrein het verleden laten herleven. Het ambacht in de breedste zin van het woord staat hier centraal. Begin dit jaar wordt begonnen met de renovatie om plaats te geven aan ondernemers, bedrijven en ZZP‘ers die ambachtelijk werken.

Ambachtsplaats
Robèrt over zijn nieuwste project: ‘Het bedrijf wordt als het ware opnieuw uitgevonden: met ruim 1000 meter krijgen alle aspecten van het bedrijf hun plek. Een winkel voor de verkoop aan particulieren, een grote workshopruimte om niet meer alleen in de weekenden te hoeven lesgeven. Twee bakkerijen: natuurlijk een patisserie waar de producten zoals nu ook al gemaakt blijven worden. Maar ook een broodbakkerij om de diepste passie voor het vak gestalte te geven. Geen “gewoon brood” maar volgens oude technieken: brood dat de tijd krijgt met desem en granen, zoveel mogelijk uit de buurt.’

Om bezoekers het ambacht te laten ervaren komt er langs beide bakkerijen een lange gang met glazenwand zodat zij direct de uitoefening van het ambacht zien. ‘Wij hebben immers niets te verbergen en laten graag zien hoe je met alleen eerlijke en natuurlijke ingrediënten de allerlekkerste en mooiste producten kunt maken,’ aldus Robèrt.

Volg hier de ontwikkeling van de transformatie van fabriek naar ambachtsplaats.

KVL is onderdeel van de Erfgoedfabriek: een provinciaal programma om zo’n twintig belangrijke Brabantse monumenten te bewaren door ze een nieuwe bestemming te geven.