We interviewden @MacvanDinther. Waar let hij als professionele recensent allemaal op?

Professioneel recensent word je niet zomaar: je moet kunnen focussen, zeer gedetailleerd proeven, alles in je opnemen, oordeel vellen en alles dusdanig verwoorden dat lezers het kunnen herbeleven. Mac van Dinther is al meer dan twintig jaar recensent en schrijft wekelijks recensies voor de Volkskrant.

Rebuild research 

‘Voordat ik naar een restaurant ga zoek ik het hele internet af. Ik bekijk altijd het menu van tevoren, ik zoek dan meestal ook al uit wat ik wil eten. Verder kijk ik naar de geschiedenis van het restaurant en de chef en naar hun filosofie over eten. Ik eet op een dag waarop ik ga recenseren niet te veel, zodat ik wel genoeg gerechten kan proeven in het restaurant. Ik ben overigens altijd erg vroeg, het liefst een uur voor mijn reservering. Ik ga dan een rondje lopen, kijken naar de omgeving, want die kan erg verrassend zijn.’

Sfeervol genieten

‘Het belangrijkst is de sfeer in het restaurant, daarom ben ik altijd een half uur eerder dan mijn compagnon. Dan hoef ik niet te praten en kan ik op mijn gemak het interieur en de sfeer opnemen. Verder is verzorging gewoon heel belangrijk. Het gaat om simpele dingen, zoals verse bloemen op de tafel. Het gaat er niet om of ik iets mooi of lelijk vind, dat is persoonlijk, en laat ik niet meetellen. Ik kijk naar de liefde en aandacht die erin is gestoken en of het interieur een eenheid is met het concept. Ik vind overigens dat inrichting niet te nadrukkelijk moet zijn, want dan leg je iets persoonlijks aan je gasten op.’
 

Meer lezen van Mac van Dinther of een andere professionele recensent?