Omotenashi staat voor Japanse gastvrijheid, ultieme gastvrijheid, en daar kunnen wij nog veel van leren

Omgangsvormen zijn geritualiseerd om gezichtsverlies te vermijden en de ander eer te bewijzen.

Gelukkig maken

Omotenashi, het Japanse begrip voor gastvrijheid, is een voorbeeld voor de hospitality wereldwijd. De Japanners anticiperen op de wensen van de gast om hem gelukkig te maken – om hem te vermaken met heel hun hart.

Sublieme servicevorm

Het verlenen van gastvrijheid is een wezenlijk onderdeel van de omgangsvormen. De buiging bij de begroeting, de herhaling van het woord ‘hai’ (ja) als teken dat de boodschap is begrepen, het respect dat betuigd wordt voor de senior, het lichte applaus als gebaar van dank voor de verleende dienst, het kleine geschenk als gebaar van waardering, de altijd aanwezige glimlach: omotenashi is de sublieme vorm van service.

Nooit groter dan de groep

Elk contact is ook een kans om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de groep. Omdat het eilandenrijk eeuwenlang geïsoleerd is geweest en een homogene bevolking heeft, is de groep belangrijker dan het individu. Op een eiland zijn de gevolgen van je handelingen altijd voelbaar en merkbaar; morgen, maar zelfs ook bij een volgende generatie. Daarom houdt de Japanner bij alles rekening met de gemeenschap. Maak je jezelf groter dan de groep, dan word je een outcast. De sociale druk om je aan te passen, is in westerse ogen buitengewoon groot.
 

Wil je meer lezen over Japanse gastvrijheid en gebruiken?