FRIS: Lokale streetfood ondernemers kapen 46 dagen een locatie op Rotterdam Centraal. @EtenCentraal @TheFoodLineup

Oprichters Lotte Wouters en Maartje Nelissen van The Food Line-up zijn op station Rotterdam Centraal het street food pop-up concept Eten Centraal begonnen om vers eten van Rotterdamse ondernemers onder de aandacht te brengen. Maartje: ‘Via Foodservice Network zijn we vorig jaar in contact gekomen met NS Retail en onze droom was altijd om iets op de stations te doen. The Food Line-up heeft sinds 2012 de ambitie gehad om de wereld te verduurzamen, groener en mooier te maken. We willen veel mensen op de been brengen om veel impact te kunnen maken. En daarom passen concepten op een high traffic locatie zoals op het station goed in die visie.’

Foto: Bob Siers

De wissel

‘We hebben het concept Eten Centraal ontwikkeld. De naam is een kleine knipoog naar de locatie, maar ook naar onze liefde en bezinning voor goed en beter eten’, zegt Maartje. De pop-up is van 16 juni tot 1 augustus geopend en om de twee weken wordt er van foodconcept gewisseld. ‘In Rotterdam gebeurt op het moment ontzettend veel. Er zijn zoveel foodtrends en zoveel ondernemers die outstanding zijn, die iets durven, het anders doen en die culinair heel ver zijn. We vonden het zonde om maar één of twee ondernemers in het concept te zetten. We vinden het erg tof om juist de diversiteit onder foodondernemers te laten zien. De eerste twee weken heeft Old Scuola het pand ingevuld. Nu zit Saté-man erin en op 13 juli geven we ruimte aan Koreaans foodconcept Allegaartje samen met Fritèz - Haute Friture. Wat wij zelf één van de allerleukste dingen vinden is dat er 100 procent Rotterdammers werken. Het zijn allen kleine ondernemers uit de stad die we smaakhelden noemen. Het zijn best wel culinaire bekendheden in Rotterdam. We serveren bijvoorbeeld koffie van Man Met Bril en er is koud bier om mee te nemen van de Kaapse Brouwers. Op deze manier betrekken we er allemaal lokale partijen bij en dat is wel heel bijzonder’, aldus Maartje.

Unieke kans voor ondernemers

De keuze voor Rotterdam Centraal is eigenlijk toeval geweest, maar we vinden het onwijs tof om op Rotterdam te zijn begonnen met dit concept. Deze horecalocatie stond tijdelijk leeg, omdat NS Retail nog bezig is om een nieuwe Aziatische formule te bouwen. Zowel voor ons als voor ondernemers is het heftig om je te committeren aan een driejarig contract met een fikse huur per maand, daar ligt voor ondernemers natuurlijk een enorme drempel. Dat maakt dit concept heel erg leuk. We krijgen nu de kans om zeven concepten in anderhalve maand te pitchen aan grote getalen reizigers. En dat is ook wat NS Retail er zelf erg leuk aan dit concept vindt.

Vers eten en bewustwording

Maartje: ‘We zijn in gesprek met NS Retail voor een locatie op station Amsterdam Centraal. Daar zien we ook mogelijkheden om Eten Centraal in te richten met lokale ondernemers uit Amsterdam. We hebben eigenlijk wel tien concepten voor op het station op de plank liggen. We willen graag de beleving van vers eten op stations vergroten, maar ook het sociale aspect erin en een stukje bewustwording. We hebben bijvoorbeeld ook 'Bakje pleur voor de conducteur' bedacht. Dit is een koffieconcept waarbij je niet alleen koffie voor jezelf haalt, maar ook voor de conducteur. Er is tegenwoordig veel geweld in de trein wat zwaar is voor veel conducteurs en zo wordt de afstand tussen reiziger en conducteur kleiner. We hopen dat er meer openbare plekken komen waar ruimte wordt gegeven aan kleine ondernemers. Niet alleen op stations, maar ook bijvoorbeeld op luchthavens, Nu staan er altijd vaste formules en grote ketens op dit soort plekken. Met dit concept willen we laten zien dat je de diversiteit aan food-ondernemers in een stad kunt vieren. Dat er bijvoorbeeld verse pizza’s ter plekke worden gemaakt of koffie wordt geschonken van een koffiebrander die nog geen anderhalve kilometer verderop zit. We hopen oprecht dat dit concept een begin is van een movement om eten op openbare plekken te verduurzamen, verser en meer fun te maken.’ 

Wil je nog meer weten over Eten Centraal en jong ondernemerschap? Bekijk en beluister dan de reportage in Food Inspiration magazine