In de tienerjaren ontwikkelen kinderen hun smaakpalet. Hoe kun je inspelen op hun wensen met betrekking tot food?

De belangrijkste verandering die gebeurt bij kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 10 jaar, is dat ze steeds meer avontuurlijke eters worden, en hun smaakervaringen willen uitbreiden. Tieners tonen een verhoogd vermogen om smaken te onderscheiden, evenals een verminderde voorkeur voor zoete smaak.

Research naar healthy lifestyle

HELENA (Healthy lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents) maakt elke drie jaar een studie, gericht op het begrip van de voedingswaarde en de daarmee samenhangende leefgewoonten van jongeren van 13 tot 16 jaar, verspreid over tien Europese landen. Het onderzoek geeft nieuwe inzichten in de voedsel- en leefgewoonten van jongeren in deze landen en toont verrassende overeenkomsten.

Sharing
Jongeren onthouden vooral (nieuwe) smaken die gekoppeld zijn aan vrolijke gebeurtenissen. Aan tafel met familie, bij speciale gelegenheden, op feestjes.

Influencer
Smaak is veruit de grootste ‘influencer’ op de voedselkeuze voor alle maaltijd gelegenheden en in alle landen.

Snacking is universeel
Drie maaltijden per dag met snacks tussendoor is typisch in alle landen. Er wordt vooral gesnackt na school. Gemak is een motiverende factor in de voedselkeuze van tieners.

Belemmeringen voor gezond eten

De jongeren die deelnamen aan dit onderzoek, begrepen het belang van gezond eten en wisten dat ze niet altijd zo goed aten als ze zouden moeten. Er zijn verschillende redenen waarom healthy food niet aanslaat bij tieners:

  • 'Gezond' eten wordt als saai ervaren.
  • Het smaakt niet erg goed.
  • Het vult niet.
  • Kost te veel moeite.
  • Is te duur.

Wat kinderen eten mag best gezond, spannend en gevarieerd zijn. Meer hierover weten?