‘Mijn neefjes eten vis in de vorm van een ster’, zegt fooddesigner Polak. In natuurlijke vorm eten ze het niet.'

Wensen veranderen, we krijgen te maken met schaarste, en we halen ons fruit zowel uit Zuid-Amerika als uit onze eigen achtertuin. Alles lijkt mogelijk. Maar met een geschatte wereldbevolking van 9 miljard in 2050 is het hoog tijd onze eetcultuur onder de loep te nemen. Om de toekomst van food te doorgronden, kloppen we aan bij jonge fooddesigners. Hoe ziet Omer Polak uit Jeruzalem de toekomst?

Eten is popcultuur

'We slikken pillen voor onze vitamines. En aan de andere kant willen we dat de aarde nog aan onze bos wortels zit. We houden van convenience food; verpakt in mooie verpakkingen en aan de andere kant willen we voedsel in zijn natuurlijke vorm. Eten is een popcultuur geworden. Kijk maar naar Instagram, waar mensen die alleen foto’s van hun eten uploaden beroemdheden zijn geworden.’

Traditie

Met zijn meest recente project Blow Dough gaat Polak terug naar de traditie van eten. Blow Dough is gebaseerd op het traditionele (pita)brood dat in het Midden-Oosten nog op straat in kleine wagentjes gemaakt wordt. Van kneden tot bakken.

Productieproces

‘Brood is kenmerkend voor het Midden-Oosten, maar soms verliezen we dat uit het oog. Ik ben maanden op zoek geweest naar een goed recept om het deeg zo flexibel mogelijk te maken en vond het geheim uiteindelijk in een boek van mijn over-overgrootmoeder. Brood wordt hier in Jeruzalem gemaakt en verkocht in kleine karretjes op straat. Met Blow Dough heb ik het traditionele brood uit de kar getrokken en naar het werkveld van industrieel design getrokken. Door het deeg op te blazen en te kleuren voor je het bakt ontstaat een andere, onherkenbare vorm. Precies wat momenteel met eten gebeurt: wat op ons bord ligt, lijkt vaak in niets meer op het ingrediënt waarmee het productieproces begon. Ik wil mensen weer laten nadenken over wat ze precies in hun mond stoppen.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?