FRIS: In #Maastricht is een kazerne omgebouwd tot brasserie #Tapijn. We spraken mede-oprichtster @PascaleRenee.

In Maastricht is sinds een kleine twee maanden de horecazaak Tapijn in de oude Tapijnkazerne gesitueerd. Het concept is opgezet door drie heel verschillende ondernemers. Wij spraken mede-oprichtster Pascale-Renée Cohen.

Verschillende achtergronden

Vanaf de oprichting van Tapijn heeft Pascale-Renée samengewerkt met Geert Balvers en Tuur Huijbregts. Geert is van oorsprong bouwkundig ingenieur, maar houdt heel erg van koken. Tuur heeft veel horeca-ervaring en staat in het restaurant. Zelf houdt Pascale-Renée zich vooral bezig met de PR, supervisie van de keuken en coaching. Geert heeft de hele bouw begeleid en is momenteel bezig met het maken van een cocktailbar. Pascale-Renée: ‘We zijn drie hele verschillende mensen met uiteenlopende passies en iedereen kan in dit concept zijn ding doen. Zo heeft Geert heel veel vrijheid gehad in het bouwproject. Hij wilde bijvoorbeeld heel graag coole lampen boven de bar. En die zijn er nu.’

Kantine voor soldaten

Het pand is een voormalige officiersmess, specifiek: een eet- en conversatiezaal voor onderofficieren. In de kazerne zaten vroeger soldaten en dit was het bedrijfsrestaurant. ‘In principe hebben we voor de komende vier jaar beschikking over de kazerne. Daarom hebben we zo weinig mogelijk aan het gebouw aangepast. We wilden de kazerne zoveel mogelijk in ere houden. We hebben de plafonds eruit gehaald en toen kwamen er prachtige beschilderingen van de skyline van Maastricht tevoorschijn. Die zijn destijds gemaakt door soldaten en we zijn aan het uitzoeken wie de schilders zijn’, aldus Pascale-Renée.

Het gebied waar de kazerne ligt, is jarenlang afgesloten geweest, maar tegenwoordig kun je weer het terrein op en is er een verbinding met het aangelegen stadspark. ‘Vroeger stonden er hekken om de kazerne en nu kun je vanuit het park zo naar het pand toelopen. Het is een unieke locatie en een uniek gebouw. Deze kazerne is één van de weinige industriële ruimtes die Maastricht beschikbaar heeft op dit moment en daarnaast is het ook nog een hele grote ruimte van zo’n 700 m2 waarvan ongeveer de helft restaurant is’, zegt Pascale-Renée.

Legerstijl

De unieke locatie komt naar voren in de benaming van de gerechten, zoals de Colonel’s Meat Favorite, een wekelijks wisselend vleesgerecht. En de Major Moelleux, een dessert met caramel, mint-anglaise en yoghurtijs. Ook in het interieur worden legerelementen gebruikt. Pascale-Renée: ‘In ons logo zit een ster. Deze ster staat voor Maastricht, maar ook voor liberation en Amerika, onze bevrijders natuurlijk. De zaak is ingericht met echte legerattributen. Er staat bijvoorbeeld een legermotor in de zaak. Daarnaast hebben we foto’s gekregen van mensen die hier gelegerd hebben. En die foto’s zie je onder andere terug in onze menukaarten en onze correspondentie.’

Low budget

Tapijn is volgens Pascale-Renee een bijzonder concept omdat ze met relatief weinig investeringen een enorm gaaf concept konden neerzetten. ‘We hebben bewust gekozen voor tweedehands meubilair. Maar het ziet er wel allemaal top uit. Het is een combinatie van heel oud en 'nieuwer'. De bar is gebouwd door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, waarvan we ook één van die jongeren in dienst hebben genomen. We hebben het echt samen met partners neergezet. Normaal gesproken zou je in deze zaak voor minstens zes ton moeten verbouwen, maar wij hebben maar een fractie van dat bedrag uitgegeven. En we merken ook dat je anders met mensen samenwerkt omdat iedereen partner is.’ Volgens Pascale-Renée is Tapijn een beetje een eigenwijs concept en hebben de eigenaren daardoor de flexibiliteit om te doen wat ze leuk vinden. ‘We hebben bijvoorbeeld toetjes op de kaart staan en geen desserts. En in horecaland mag je het woord toetje eigenlijk niet uitspreken.’

Van stamppot tot rommelmarkt

Omdat de eigenaren overdonderd waren door het succes van het restaurantdeel, hebben ze hun plannen voor het totaalconcept op een laag pitje gezet. Pascale-Renée: ‘We zijn begonnen met acht mensen in dienst en we zitten nu op 38 man personeel. We zijn op dit moment bezig om het operationele deel goed te laten draaien. Na het zomerseizoen gaan we al onze plannen weer oppakken. Die variëren van een rommelmarkt voor de deur tot acties omtrent Liberation Day. We denken bijvoorbeeld ook aan speciale dagen waarop we een stamppottenfestival organiseren. En er staat ook nog een oude uitgiftebalie die we weer in ere hebben hersteld en van waaruit we gerechten gaan doorgeven.’

Wie: Pascale-Renée Cohen, Geert Balvers en Tuur Huijbregts
Wat: Tapijn, een brasserie in de oude Tapijnkazerne
Waar: Tapijn Kazerne 20, Maastricht
Website: tapijn.wix.com/tapij

FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom.