FRIS: Geen tijd voor fruit van de markt en supermarktverpakkingen te groot? Geen nood, nu is er Fruitzak in #Groningen

Fruitzak is het bedrijfje dat in maart 2015 is opgericht door de eerstejaarsstudenten Jeanne Cazemier en Hilda groen die bedrijfskunde studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Iedere week bezorgen deze 19-jarige dames op woensdagochtend fruitzakken voor vier euro aan de deur bij mensen die een bestelling op hun website hebben geplaatst. In de fruitzak zitten altijd appels, peren, kiwi’s, sinaasappels en een speciaal stuk fruit dat iedere week verschilt.

Kennis in praktijk brengen

De jonge onderneemsters kwamen op het idee toen ze aan het leren waren voor een statistiektentamen. Hilda: ‘We vroegen ons af waarom we de tentamenstof moesten leren en hadden het gevoel dat het niet nuttig was waar we mee bezig waren. Nadat we daar een tijdje over filosofeerden kwamen we tot de conclusie dat we de kennis die we nu opdoen gewoon in de praktijk moeten brengen in de vorm van een bedrijf. We waren zelf altijd al bezig met gezonde voeding en kochten al veel fruit op de markt. Daardoor zijn we op het idee gekomen om marktfruit bij mensen thuis aan te bieden.’ 

Voordelige optie

Hilda: ‘Na het tentamen hebben we het idee verder uitgewerkt en hebben we heel veel gepolst bij vrienden en kennissen wat zij van het idee vonden. En we hebben lang nagedacht over de samenstelling van de zak. Bij de supermarkt kun je ook fruit los kopen, maar voordelig fruit koop je vaak in grotere hoeveelheden. Het idee is dat je veel verschillende soorten fruit eet dat je in één keer geleverd krijgt en dat de Fruitzak niet veel kost. De special fruit maakt het iedere week weer spannend. Dit kunnen aardbeien zijn, een grapefruit of bijvoorbeeld een avocado. Door de special kunnen mensen kennis maken met fruit dat ze nog niet kennen.’ 

Gevarieerd en gezond

Fruitzak richt zich op de consument die niet heel veel tijd en geld heeft, maar wel gezond wil leven. Hilda: ‘In eerste instantie ligt onze focus op studenten, maar we merken dat er ook vraag naar dit product is van mensen die werken. We wilden fruit bezorgen bij mensen omdat we merken dat mensen wel gezond willen leven. Ja, studenten ook. Maar dat mensen ook niet goed weten hoe ze dan gevarieerd gezond kunnen eten. Heel veel mensen eten alleen appels en bananen bijvoorbeeld. Er zijn ook mensen die nog nooit van avocado hebben gehoord. Die denken dat advocaat van avocado wordt gemaakt bijvoorbeeld. De Fruitzak spreekt dus mensen aan die wel bewust en gezond willen leven, maar er eigenlijk niet zoveel vanaf weten. En daarnaast de persoon die gewoon lekker fruit in huis wilt hebben voor weinig.’

Onderscheiden door ontwikkeling

Hilda en Jeanne merken dat ze door het oprichten van Fruitzak een beeld krijgen bij de dingen die ze leren op de opleiding. Hilda: ‘Voor mij geeft het bedrijf inzicht in waarom ik studeer. Omdat ik hierdoor een idee krijg waar ik naartoe werk. De leerstof wordt veel praktischer. Maar een eigen bedrijf is meer dan alleen wat je op school leert. Je fietskar kan bijvoorbeeld een keer midden op de weg kapot gaan. Het is continu oplossingen bedenken en daar word je heel creatief van. Ook als student kunnen we ons door een bedrijf op te zetten onderscheiden. We zitten met 450 leerlingen in een jaarlichting van dezelfde studie en deze studenten willen allemaal later een baan. Daarom is het goed om jezelf te ontwikkelen naast je studie en naast je basiskennis. Door het bedrijf komen we ook in contact met professionals en daar leren we ontzettend veel van.’

Winst betekent groei

‘We hebben zelf ieder twintig euro geïnvesteerd voor de zakken waarin het fruit geleverd wordt en tot nu toe hebben we verder geen eigen vermogen in hoeven leggen. Dus alles wat we doen, zoals het kopen van een fietskar, de inschrijving bij de kamer van Koophandel of het opzetten van de website wordt betaald van de winst. Alles wat we verdienen, investeren we om door te groeien. We willen kwalitatief goed fruit leveren. En in de toekomst kunnen meer gaan kijken naar producten die goed zijn en goedkoop. Dan kunnen we bijvoorbeeld verschillende soorten appels proeven en met bijvoorbeeld appeltelers uit de omgeving afspraken maken voor levering. Maar in principe proberen we toch de prijs laag te houden en dat kan in de toekomst eventueel wel door af te nemen bij boeren uit de omgeving’, zegt Hilda. In de toekomst zouden de dames het concept ook in andere steden in Nederland willen lanceren. Hilda: ‘Wij geloven dat Fruitzak potentie heeft om groter te worden. Nu proberen we het in Groningen groter te maken en daarna willen we naar andere steden kijken.’
 

Wie: Jeanne Cazemier en Hilda groen

Wat: Bezorgbedrijf voor fruit

Waar: Groningen

Website: Fruitzak.com

- - -
FRIS is onze wekelijkse Friday Inspiration. In deze rubriek presenteren we een bijzonder fris concept, initiatief of start-up. De redactie selecteert objectief en onafhankelijk, maar tips zijn altijd welkom.
- - -